Кметът на Гърмен е сред учредителите на европейска мрежа на жените кметове за равни възможности

Кметът на община Гърмен, Минка Капитанова  и координаторът на Сдружението на Югозападните Общини, Илияна Цветанова присъстваха на среща по проекта „POWER – Европейска мрежа на жените – кметове за равни възможности в обществения живот“ по програма Европа за Гражданите. Срещата се проведе в гр. Полина, на остров Сицилия. Участие взеха партньори от Хърватска, Испания, Македония, България и Италия.

Дамите, учредители на Европейската мрежа на жените кметове за равни възможности са  Минка Капитанова (кмет на община Гърмен, България), Tаута Арифи (кмет на община Тетово, Македония) Ени Модрусан (заместник кмет на община Лабин, Хърватска), Мария дел Пилар Замора Бастанте (кмет на община Сиудад Реал, Испания) и Магда Кулота (кмет на община Полина, Италия) подписаха меморандум POWER – WOMEN NETWORK.

Обсъдени бяха европейските и националните политики за равенство на половете в обществения живот.

“Европейска мрежа на жените-кметове за равни възможности в обществения живот – POWER“е финансиран по Програма „Европа за гражданите“. Проектът разглежда въпроса за равните възможности, като се започва от личностите и историите на жените кметове, които ръководят европейски градове.

Проектното предложение включва мрежа от градове, управлявани от жени кметове, като пример за насърчаване на участието на жените в политическия и социален живот. Чрез споделянето на техните истории и преживявания, жените кметове ще насърчат политическото участие и обсъждането на въпроси, които представляват пречка в днешния живот, например разликата в заплащането между половете, обезценяване на женските професии, съвместяването на семейния и професионалния живот и др.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене