Благоевград отбелязва 104 години от Освобождението на Горна Джумая

Община Благоевград ще отбележи 104 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония с богата празнична програма. Честванията по повод годишнината ще бъдат през целия ден на 5 октомври.

Празничният ден ще започне от 10.30 часа с издигане на националния флаг на площад “Георги Измирлиев”, след което в знак на признателност ще бъдат положени цветя пред паметника на Георги Измирлиев-Македончето.

В 11:00 часа благоевградската общественост ще се поклони пред паметта на загиналите по време на освободителните действия, с полагане на венци на паметника на Македоно-Одринското опълчение на площад “Мите Марков”.

Непосредствено след това ще бъде извършена заупокойна молитва и панихида в памет на загиналите за Освобождението в църквата „Въведение Богородично“.

В 12:00 часа на площад „Македония“ ще бъде открито изложението „Подкрепяме българското“, чиято цел е да се покаже, че в България се произвеждат все повече и по-качествени продукти.

Началото на втората част от празничната програма за 5 октомври ще бъде дадено в 17:00 часа, когато ще бъде открита международна конференция „Първата Световна война и България през 1916 година“. Тя ще се проведе в зала „22 септември“, като в рамките й ще бъдат дискутирани теми като „Горещото лято“ на Балканите през 1916 г“., войната на Македонския фронт през есента на 1916 г., военните действия на Добруджанския фронт, войната и обществото, както и войната на Балканите през 1916 г. във военната историография.

Точно в 18:00 часа ще бъде открита и тържествена сесия на Общинския съвет в ДТ „Никола Вапцаров“, където доказали се благоевградчани бъдат удостоени с приза „Личност на годината“. В 20:00 часа на площад „Георги Измирлиев“ ще започне празничен концерт на емблемата на Благоевград – Ансамбъл „Пирин“, които ще изпълнят богат музикален репертоар и ще разкрият красотата на българския фолклор. Непосредствено след това на сцената ще излязат рокветераните от група „Арсенал“, водени от Йордан Янев.

На 5 октомври 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая. Части на VII Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене