Днес стартира Световното първенство по канадска борба в Благоевград

kambКметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и президентът на Световната Федерация по Канадска Борба WAF Асен Хаджитодоров откриха 38 Световно първенство по канадска борба. Над 1300 участници от цял свят в следващите шест дни ще се състезават за световни отличия в благоевградската зала „Скаптопара“. На тържествена церемония днес, излъчвана по над 50 телевизионни канала в цял свят, кметът д-р Атанас Камбитов пожела успех на участниците. Той получи от президента на Световната федерация почетна награда- плакет, както и с решение на Изпълнителното бюро на федерацията златен орден.  „Благодаря за медала, който няма как  по друг начин да спечеля по време на състезанието“, каза д-р Камбитов и посрещна с “Добре дошли в Благоевград!“ всички участници. „Следващите шест дни Благоевград ще бъде Световна столица по канадска борба. През следващите дни градът ще бъде дом, сцена на най- силните ръце на планетата. За нас е изключителна чест и привилегия да бъдем домакини на този престижен форум и благодаря на Федерацията, че избра нас. Имаме основание и заслуги затова – Благоевград е един от бастионите на канадска борба в България и е дом на десеткратния световен шампион Георги Гайдарджиев. Желая Ви успех, интересно и оспорвано първенство под знака на феърплея“, каза още д-р Атанас Камбитов и обяви за открито XXXVIII Световно първенство по канадска борба.

kanadТържествената церемония по откриването започна с представянето на всички 60 отбори участници, които излязоха на специално построената сцена в зала „Скаптопара“. Сред официалните гости, които уважиха събитието бяха вицепрезидентите на Световната федерация Умберто Панцети, Саймън Беричоа, Джаембек Муканбетов, Атила Чабай, генералният секретар на Федерацията Мирча Сильонеско.

kanadsОфициални лица на събитието бяха още заместник- кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, председателят на ОбС Радослав Тасков, президентът на българската  федерация по таекуон-до ITF и вицепрезидент на европейската централа Mарио Богданов, спортни деятели от Благоевград, България и света.

Приветствие към присъстващите отправи и президентът на Световната Федерация по Канадска Борба WAF Асен Хаджитодоров. Той благодари и за отличната организация на домакина в лицето на Община Благоевград. „За мене удоволствие да ви приветствам в Благоевград. Изключително съм щастлив, че залата е изпълнена с толкова много млади хора. Знам, че всички вие сте дошли тук с една единствена цел- да спечелите. През следващите шест състезателни дни ще станем свидетели на невероятни емоции, които нашият спорт подлага.Организацията на такова грандиозно събитие  никак не е лесна, затова използвам възможността, от тази сцена, да изкажа моите най-искрени благодарности на нашия отличен домакин Община Благоевград и ви уверявам, че организацията, която те направиха е на световно ниво“, заяви категорично президентът Федерацията Асен Хаджитодоров. Той благодари и на спонсорите на събитието и пожела на участниците успех и през следващите шест дни да победи феърплея и приятелството.

Хилядите присъстващи се изправиха на крака, за да чуят химна на Република България. Програмата продължи с поздрав за гостите и участниците от талантливата Александрина Механдийска, която изпя „Песен за Благоевград“. Ученици от танцова формация към Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ представиха танц „България“, а кулминацията бе изпълнението на Ансамбъл „Пирин“ с „Пирински полъх“ „Пиринска Младост“.

Минути след това започнаха и първите оспорвани срещи по канадска борба. Областният център на Пиринско през следващите шест дни ще бъде спортна столица, в която сили ще мерят юноши, младежи, ветерани, хора с увреждания, мъже и жени от над 60 държави. Официалното награждаване на най- силните ръце ще се проведе на 9 октомври.


Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене