Бившият собственик на ресторант „Крим“ открива СПА хотел в село Баня

Комплексът „Хот спрингс“ ще заработи до средата на ноември

Калин КАЛИНОВ

Строителният предприе­мач и бивш собственик на столичния ресторант „Крим“ Явор Капитанов приключ­ва с изграждането на голям СПА комплекс в село Баня, община Разлог. До среда­та на ноември трябва да е завършен проектът „Хот спрингс“, който е разполо­жен на площ от около 13 дка и включва 4-звезден хотел със 139 стаи, СПА зона и балнеологичен център. Ком­плексът ще се снабдява с то­пла минерална вода от близ­кото находище. Капитанов не пожела да каже каква е инвестицията в проекта, но предвид големината му су­мата вероятно надхвърля 10 млн. лв.

Любопитен детайл е, че един от тримата предишни собственици на компанията е рекламният бос Красимир Гергов. А Капитанов започва активното строителство на хотела малко преди да про­даде „Крим“ на основателя на OneCoin Ружа Игнатова срещу 4.2 млн. евро.

МИНЕРАЛНА ВОДА И МЕСТНА ХРАНА

Комплексът е разположен в местността Бански път край Баня между три плани­ни – Рила, Пирин и Родопи­те. По думите на Капитанов предимството на мястото освен специфичния микро­климат е и това, че се нами­ра на час и половина път от София и Кавала в Гърция, както и на 4-5 км от пистите на Банско.

Общата разгъната за­строена площ на хотела е около 18 хил. кв.м, включи­телно подземния гараж за около 60 автомобила, като отделно от това има и от­крит паркинг. „СПА зоната и балнеологичният център са функционално отделени, така че да могат да се из­ползват и от външни посети­тели, които не са отседнали в хотела“, каза Капитанов за „Капитал“.

Според инвестиционното предложение, което е пода­дено в регионалната еко­инспекция, комплексът ще представлява профилактич­но-възстановителен център, за който се предвижда да бъде регистриран по Закона за лечебните заведения и да осигурява също и болнич­но-възстановителна помощ. Капитанов уточни, че зоната се прави в партньорство със софийската клиника „Артро медика“ и ще се предлагат кинезитерапия, физиоте­рапия и рехабилитация на опорно-двигателния апарат. В района и досега са запазе­ни останки от римски терми. През годините се изградиха и няколко СПА комплекса.

Комплексът включва също 2 тенис корта, два големи ба­сейна (външен и вътрешен с обща връзка), един басейн в балнеологичния център, външен детски басейн, как­то и „контрастен“ басейн, който се състои от три зони съответно с гореща, студена и нормална вода. В хотела е предвиден и конферентен блок, който ще има зала за семинари за 150 души.

Интересна добавка е оран­жерията от 2 дка, в която ще се отглеждат зеленчуци за ресторанта на компле­кса. По думите на Капита­нов обаче капацитетът й ще е по-голям и затова част от продукцията ще се продава. „Причината да решим да си направим оранжерия е, че отделяме голямо внимание на качеството на храната. Предвижда­ме да се снабдяваме от местни производите­ли на млеч­ни продукти, яйца, птици и т.н.“, каза той.

ОТ ГЕРГОВ КЪМ КАПИТАНОВ

Капитанов не каза каква е инвестици­ята в проекта, не коментира и дали цитира­ната от местните медии сума от 20 млн. лв. при започва­нето на строителните рабо­ти преди две го­дини е близо до реална­та стой­ност. Той един­ствено уточни, че фи­нансира­нето се осигуря­ва със собстве­ни сред­ства и банков кредит. В комплекса ще ра­ботят около 100 души – 80 ще бъдат заети в хотела и още 20 – в балнеологичния център.

Комплексът ще се управлява от „Хот спрингс – Баня“ (предишното име на компанията е „Бане Банско“), коя­то е регистрирана с предмет на дей­ност хотелиерски, туристически, бал­неологични и СПА услуги. Собственик на дружеството е строителната ком­пания „Сити дже­нерал – 1“, която от своя страна е еднолична собственост на Капитанов и строител на комплекса. „Сити дженерал – 1“ купу­ва „Бане Банско“ през 2013 г. от предишните трима собственици – рекламния бос Красимир Гергов (34%), Йордан Йорданов и „Интера­сет дивелопмент“ (по 33%). Справка в Търговския ре­гистър показва, че сделка­та е сключена за общо 355 158 евро. Земята е купена от дружеството още през 2005 г. от физически лица, т.е. със сделката за компанията ре­ално Капитанов придобива имота.

Явор Капитанов има още няколко дружества, които се занимават главно със строи­телство и отдаване на имоти под наем. В продъл­жение на около де­сет години той беше собственик на ембле­матичния ресторант „Крим“, но в началото на миналата година го продаде на основа­теля на OneCoin Ружа Игнатова срещу 4.2 млн. евро. Възможно е част от су­мата да е вложена в проекта в Баня.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене