Митрополит Серафим: Не бива да свързваме „Ислямска държава“ само с исляма

За първи път православните църкви от Европа и Азия се обединяват и изричат на глас заплахата от „Ислямска държава“. Религиозният фундаментализъм и гибелни култове са във фокуса на 9-ата международна среща на православните центрове, чийто домакин е Благоевград. Форумът започва в Деня на независимостта, а залата за дискусии носи името „22 септември“. Присъстват представители от почти всички православни църкви, с изключение на чешката.
Това е мрежа, която работи целогодишно, уточни за „Хоризонт“ Неврокопският митрополит Серафим. Той допълни, че на срещата са дошли и експерти от държавни институции, които се занимават конкретно с проблематиката на сектите и деструктивните култури. Това е област, в която много ясно личи сътрудничеството и съработничеството между държавата и църквата, посочи още духовникът.
Някои от сектите крият своята същност зад друга дейност – като неправителствени и учебни центрове, но с времето могат да бъдат разпознати, алармират още от църковните структури. Необходимо е и с другите традиционни вероизповедания да се дискутират проблемите на фундаментализма, заяви още митрополит Серафим:
Това, което наричаме „Ислямска държава“, не би трябвало да го свързваме само с принадлежност към исляма. Там има младежи, хора от Европа, кой знае с каква религиозна принадлежност. Но това е един екстремизъм, който е смъртно застрашаващ огромни общности от хора. Трябва да търсим начин да се съхраняваме, не егоистично всеки за себе си, а да търсим начин да бъдем в помощ на нашите ближни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене