Празник на земеделието и животновъдството организират в Кресна

празник на земеделието и животновъдството

Земеделци и животновъди се събират край Кресна на традиционния пролетен празник, организиран за трета поредна година от Съюз на фермерите „Струма“.

Проявата вече се утвърди като най-мащабното агро-еко изложение в Югозападна България. Това е празник на българските изконни традиции, оригиналните български породи и сортове, традиционните продукти и кулинарна култура. Свързан е с настъпването на пролетта и началото на активната земеделска дейност. Празник на българската природа.

В рамките на празника ще се проведат: III Национална изложба наоригиналните български породи кози, национална изложба на каракачански кучета, регионално изложение на редки, автохтонни породи домашни животни, демонстрации на методи за защита на домашни животни, представяне на продукти на местни земеделски производители, представяне на натурални и био-продукти, представяне на местни занаяти и традиции, дегустации на натурални храни и напитки.

За малки и големи деца са предвидени игри на тема „Опазване на природата“. Ще има демонстрации на кулинарни умения, томбола със специални награди. Празникът ще бъде съпътстван от жива музика – автентични фолклорни изпълнители.

Съорганизатори и партньори на събитието са Съюз на фермери „Струма“ – гр. Кресна, Асоциацията за автохтонни породи кози в България, Международната асоциация „Каракачанско куче“, Българското дружество за опазване на биологичното разнообразие – Семпервива, Сдружение за дива природа – Балкани и Училище за природа с подкрепата на Община Кресна.

Официалното откриване на празника е на 5-и април от 10.00 часа. Мястото е Кресна, област Благоевград, непосредствено до път Е-79 за Кулата.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене