Приключи първият етап от процедурата по закупуване на частни гори от държавата в Пиринско

269 от общо 330 частни горски имота на територията на ЮЗДП, предложени от собствениците им за закупуване от държавата, са допуснати и класирани в първия етап на процедурата. Комисия, назначена от директора на предприятието, в продължение на три дни разгледа всички 214 постъпили заявления. Отстранени от по-нататъшно оценяване заради пропуски и несъответствия в документите са 61 бр. частни терени, съобщиха от ЮЗДП Благоевград.

Предстои независими оценители да изготвят оценка на имотите. Сделките със собствениците ще бъдат финализирани в рамките на предвидените средства на ЮЗДП за 2016 г., съгласно Правилата за закупуването на горски територии от държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите.

Това е първата кампания за изкупуване на частни гори от държавата. Процесът е изцяло на доброволен принцип, като предлаганите терени се разглеждат и оценяват по няколко критерия. Един от тях е близостта до държавни гори и възможността за комасиране с цел по-добра грижа и намаляване на бракониерската сеч.

Списъкът на класираните имоти в горски територии вече е публикуван на интернет страницата на ЮЗДП – www.uzdp.bg

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене