Кметът на Скопие: Благодарим ви за помощта, трябва да продължим сътрудничеството със София

Между столиците на Република Македония и България съществува отлично сътрудничество. Това заяви в интервю за БГНЕС кметът на Скопие Коце Траяновски.

„Скопие и София си сътрудничат много добре. Доволен съм от това сътрудничество, което имаме и смятам, че трябва да го продължим“, каза той и добави, че често посещава нашата столица. За него голям интерес представляват проектите, които се реализират в София, особено в областта на транспорта, екологията, пречистването на отпадните води.

„София е столица на страна-членка на Европейския съюз. Тук се осъществяват много проекти с европейско финансиране. В тази област ние можем да се поучим от вас“, заяви Коце Траяновски, който посети международен форум с участието на кметовете на 16 страни от Централна и Източна Европа и Пекин.

Кметът на Скопие изрази благодарност за помощта, която нашата страна оказа на Македония след трагедията от 6 август. Тогава Скопие бе връхлетяно от невиждана водна стихия придружена с гръмотевици. Бяха унищожени много имоти, земеделски земи. Освен големите материални щети имаше и много загинали – 23 души. „За съжаление на 6 август в Скопие се случи една голяма трагедия.

Една част от града беше залята. Наводнени бяха улици, булеварди… Благодарен съм на София, на нейния кмет и българското правителство за помощта, която ни оказаха. Те изпратиха пожарникарски екипи, които помогнаха на гражданите по-лесно да разчистят своите домове, а също така отводниха наводнените райони“, заяви Коце Траяновски. Той припомни, че освен помощта оказана при отводняването на града българското правителство е изпратило на Скопие и неговите жители хуманитарна помощ под формата на храни, лекарства и вода.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене