Георги Икономов, кмет на Банско: Мероприятията,които направихме, концертите, фестивалите и разбира се, хубавото време през това лято допринесоха градът ни да бъде пълен постоянно

Георги Икономов, кмет на Община Банско в интервю за Радио ‘‘Фокус’’ – Пирин 

Фокус: Как премина летния сезон в Банско?
Георги Икономов, кмет на Община Банско: Летният сезон премина изключително успешно и за града като цяло, а най-вече за туристическия бранш. Редица мероприятия, които направихме, концертите, фестивалите и разбира се, хубавото време през това лято допринесоха градът ни да бъде пълен постоянно и на моменти се доближаваше като заетост както през зимата. Включително, и през последния уикенд Банско беше пълен с туристи, заради повечето почивни дни. Мисля, че напълно успешен беше летния сезон, според очакванията ни. Това, което бяхме заложили като цели още преди 4,5 години, а именно да започнем полека лека да изравняваме като заетост легловата база през лятото и зимата, започнахме да го постигаме. Това не е само мое мнение, а е най-вече мнение на хората от туристическия бранш и на странични наблюдатели.
Фокус: Отчетохте ли ръст на туристи в сравнение с миналото лято?
Георги Икономов, кмет на Община Банско: Абсолютно. Има ръст поне 10 %. Но това нещо ще стане ясно през октомври, когато излязат и данните за септември, защото имахме 2 дълги уикенда през септември. Проведе се и един от най-сериозните ни фестивали с най-сериозно присъствие – „Бохеми Банско“, който беше в началото на септември. Така че, за да бъдат дадени реални резултати за туристическия ръст през лятото, трябва да изчакаме до октомври.
Фокус: Вие споменахте фестивалите. Ще продължи ли Банско да е домакин на тези фестивали?
Георги Икономов, кмет на Община Банско: Да, разбира се, че ще продължат. Банско ще се опитва да запази и да си налага вече визията и на фестивален курорт. Така че, това ще продължи и за напред. Разбира се, винаги имаме забележки по проведените фестивали, които ще се опитаме да коригираме през следващата година, така че да бъде всичко наистина перфектно.
Фокус: Как се подготвяте за предстоящия зимен сезон?
Георги Икономов, кмет на Община Банско: Надяваме се да има сняг. Както искаме лятото да е хубаво, така се надяваме през зимата да има много сняг, и то да има още през декември, защото наблюдаваме, че като че ли се измества зимният сезон и чак през януари започва да вали сняг. А през декември хората са най-настроени за зимни ваканции, когато са най-големите празници. Тогава остава безснежно. Това като цяло не е проблем за ски зоната, защото тя е оборудвана с достатъчно оръдия за сняг и при ниски температури, около -3,4°, ще бъде направен сняг по пистите, така че скьорите и туристите да се пързалят спокойно. Разбира се, друго е, когато има естествен сняг, по-красиво е и по отива на курорта. Основният проблем, който стои пред нас за този сезон, това е завършването на една малка част от водния цикъл, който трае вече три години. Но мисля вече да го преодолеем вече този проблем. Сега строителите гледам доста са се напънали и дават знаци, че ще приключат навреме проекта. А това означава до към края на октомври, може би, ако дадем аванс още 15-20 дни за доасфалтиране, доизкърпване на бордюрите и на тротоарите. Убеден съм, че до края на ноември всичко това ще е приключило. Градът ни ще е чист и готов да приема туристите. Другото особено, което ни предстои е това, че Банско пак ще бъде домакин на старт от Световна купа, само че този път по сноуборд. Различно е от Ски Алпийските дисциплини, но мисля, че ще бъде достатъчно атрактивно, ако не и повече. Освен това, ние имаме и добри състезатели в сноуборда. Организацията вече ни е ясна. Имаме рутина и мисля, че нещата ще минат пак безпроблемно и по перфектен начин. Това мероприятие ще се проведе в началото на месец февруари 2017 година и по-конкретно на 3,4 и 5 февруари.
Фокус: А други някакви интересни мероприятия предстоят ли през близките месеци?
Георги Икономов, кмет на Община Банско: Да, предстоят. Сега през ноември месец започва поредното издание на фестивала за планинарски филми. Да кажа за по-широката публика, че това е един фестивал и Банско е един от 10-те световни центъра на този фестивал, наред с Торонто, с Единбург и други известни туристически градове. Ще има конкурсна програма и кинопрожекции – около 160 документални филма и то филми все в областта на планинарството, на екстремните спортове, филми за покорителите на пещери, на двата полюса – Северния и Южния, за катерачи по Хималаите, скални катерачи. Едни филми, които не могат въобще да се видят на друго място. Филми, които са заснети или по истински случаи или са напълно документални. Едно много отговорно жури прави класирането в различни категории. Така че, това е един фестивал, който постепенно набира сила, набира все повече почитатели, защото аз наблюдавам, че напоследък хората много повече се обръщат към природата и планината. Така че, ще бъде наистина интересно за хората да съчетаят една почивка преди активния зимен сезон, когато в Банско е по-спокойно, с преживяванията на този фестивал. Другото, което ни предстои през месец януари 2017 година, това е балетен фестивал на Варненската опера и Сибирската руска опера. Той се провежда за трета поредна година и продължава около 1 седмица. Така че, и през зимата не сме лишили туристите от културни мероприятия и забави, стига да посещават Банско.
Фокус: През последните години отчетен ли е ръст на инвеститорите в Банско?
Георги Икономов, кмет на Община Банско: Не, не е отчетен ръст. И може би, това е по-добре, че не е отчетен ръст на инвеститорите, ако говорим за инвестиции в туризма, защото знаете, че малко прекалено ни дойдоха инвестициите преди десетина години. Така че, ако сега някой иска да инвестира в града ни, условията са много по-ограничени. Строителство на спортни съоръжения, паркинги, обществени места за комплексно обслужване ние ги толерираме и насърчаваме, за разлика от апартаментните комплекси, които до момента бяха на мода. Така че в тази инфраструктура нямаме ръст. Имаме ръст в подмяната на един шест седалков лифт миналата година, което е сериозна инвестиция. И предстоят през следващите години инвестиции най-вече в спортна инфраструктура, това са футболни терени, стадиони, голям спортен развлекателен център на мястото на бившата казарма, модерен медицински център, за да повишим и нивото на тази услуга – здравеопазването, както за туристите, така и за нашите граждани, но инвестиции в строежи на нови сгради, усвояване на нови територии не предвиждам, нито пък ги предвижда новият устройствен план и мисля, че това е правилната политика на нашата община за напред.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене