Градоначалникът Камбитов: До 2-3 дни всички училища в Благоевград ще бъдат с LED осветление

От началото на 2017 започва и поставяне на видеонаблюдение в учебните заведения

 

Тръгва процедура за ВиК, улична настилка и осветление на главната улица в село Рилци

 

 

Почти всичко, което бяхме заложили за изпълнение по инвестиционната програма е вече факт. Това заяви на пресконференция днес кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов. По думите му един от проектите в нея е бил изграждането на кръговото кръстовище между улиците „Владо Черноземски“, бул. „Дж. Баучер“, бул. „В. Левски“ и улица „Христо Татарчев“, което бе пуснато преди началото на новата учебна 2016 – 2017 година.

„Тук е важно да споменем, че жителите на село Рилци трябва да знаят, че до максимум 10 дни пускаме процедурата за ВиК, улична настилка и осветление на улица „Илинден“. Това всъщност е главната улица в Рилци, която е проблем от 20 и повече години, като финансирането на тези дейности ще бъде осигурено от Републиканския бюджет“, каза още градоначалникът.

Той коментира и състоянието на училищата и детските градини в Община Благоевград като посочи, че още преди началото на учебната година всичко, което е било необходимо като ремонти дейности е било направено в срок.

„Мисля, че откриването на новата учебна 2016 – 2017 година протече съвсем нормално. Това което ни остава и което ще приключи в рамките на до 2-3 дни е поставянето на LED осветление в учебните заведения, като това е уверението, което получих днес от изпълнителя на процедурата“, подчерта д-р Камбитов.

Той обясни, че идеята на този вид осветление е да осигури възможност децата да ползват спортните площадки по-дълго, но от друга страна по този начин ще се повиши сигурността в района на учебните заведения. Кметът Камбитов уточни още, че вторият етап от този проект ще бъде свързан с изграждането на видео наблюдение не само в дворовете на самите училища, но и в параметъра около оградата на учебните заведения.

„Ще направя предложение до Общински съвет-Благоевград да направим промяна в Наредбата за общинската собственост и обществения ред“, каза още д-р Атанас Камбитов и уточни, че изменението ще бъде свързано с това, че към момента в Община Благоевград няма санкция за употреба на цигари и алкохол в училищния двор.

„Конкретно предложението е следното – забранява се употребата на цигари и алкохол в дворовете на училищата, детските градини и ясли, както и на социалните заведения. Какъв ще бъде размера на санкцията, която ще се налага на нарушителите, предстои да решим в бъдеще, но мога да кажа, че моето предложение е тя да бъде от 100 до 500 лева“, каза още градоначалникът.

Той допълни, че в случите, когато нарушителите са пълнолетни, органите на реда ще се обръщат към техните родители.

„Аз не вървя толкова към самата санкция във финансов размер, колкото към превенция“, подчерта кметът на община Благоевград.

„Когато имаш осветление, когато имаш видеонаблюдение, ти ще можеш да идентифицираш самите нарушители. Когато имаме и такава наредба, самият човек ще знае, че нарушава правилата, а ние от своя страна ще имаме лост, механизъм, по който да го санкционираме“, обясни д-р Камбитов.

Градоначалникът заяви, че поставянето на самото видеонаблюдение ще започне в началото на 2017 година, тъй като средствата, необходими за изграждането му, ще бъдат заложени за следващия финансов период, като и самите училища ще участват с определен процент във финансирането на тази дейност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене