Намериха граната от Втората световна война в Кюстендилско

Прави се разследване по намерената на стената на язовир „Дренов дол“ силно корозирала бойно-отбранителна граната тип „бухалка”, модел от Втората световна война, каза шефът на областната дирекция на полицията в Кюстендил ст. комисар Елиан Стамболийски. Той изключва версията граната да е била сложена умишлено, като саботаж – за да повреди язовирната стена, по-скоро е била захвърлена там и е престояла години. Докато въдичари, които всеки ден замятат на язовир „Дренов дол“, не я открили през почивните дни сред каменната облицовка на стената.

Военно формирование 26 400-Благоевград обезвредило корозиралата граната. Това станало в събота след обяд по искане на главния секретар на МВР гл. комисар Георги Костов и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.

„Формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от състава на военно формирование 26 400-Благоевград с ръководител капитан Борислав Войнов разузна и унищожи силно корозирала бойно-отбранителна граната тип „бухалка”, модел от Втората световна война, открита на язовирната стена на язовир „Дренов дол“, находящ се в землището на село Скриняно, община Кюстендил. Действията на военнослужещите продължи от 14:30 до 18:50 часа“, се казва в официалното съобщения по случая. „Наложи се да чакаме цял ден, докато я обезвредят и взривят“, отбелязаха полицаи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене