10 години от обявяването си за град чества Добринище

Поводът бе отбелязан с двудневни тържества, които отбелязаха празника на планинския град – 22 септември

Тази година се навършват 10 години от обявяването му за град. На събитието, освен щастливия домакин – кметът Китан Галчев,  присъстваха председателят на Общински dobrinishte-1съвет – Банско, Владимир Колчагов, заместник-кмета на общината Сашка Въчкова, придружена от своите колеги,общински съветници и общественици.Всички те поздравиха с празника стеклите се на централния площад жители и гости и отправиха пожелания за все по-голяма популярност на спа курорта, който с лековитата си вода, обновена инфраструктураdobrinishte-4 и все по-красив облик, със съхранената си история и самобитна култура, привлича все повече верни почитатели.

За първи път в историятана Добринище, бе връченоdobrinishte-3 званието Почетен гражданин на града. За заслугите си като ревностен родолюбец и  краевед, събирал и издирвал десетилетия факти за историята, бита и обичаите на своето родно място, д-р Тодор Петлов бе удостоен с високото звание лично от председателя на Общински съвет – Банско, Владимир Колчагов. dobrinishte-5Въпреки своята преклонна възраст, д-р Петлов получи своето звание с бодрост и висок дух пред очите на своите благодарни съграждани.Съвременният будител е изтъкнат лекар-педиатър с дългогодишна практика, публикувал редица исторически трудове заdobrinishte-7 Добринище. Последната му книга от 2014 г., е побрала историята на Добринище със забележителностите на селището, с неговите хора, с техния бит, обичаи итрадиции, с най-заслужилите местни жители, работили на полза роду през годините и вековете. Създал е книгата на базата на записките, които си е dobrinishte-8водил през годините, на живите разкази на свои земляци, които търпеливо е записвал още от ученическите години.

Пищната празнична програма продължи с пъстър фолклорен концерт с участието на самодейните състави наdobrinishte-10 града, а на следващия ден юбилеят бе отбелязан с футболен турнир и конкурс за детска рисунка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене