Доброто в община Сатовча събра рекордните 63 070 лв. за децата сираци

Рекордните 63 070 лева бяха събрани по време на благотворителната кампания в община Сатовча в подкрепа на децата сираци и деца с увреждания. Миналата година сумата бе 62 100 лева.

Общинската администрация организира вече десет години инициативата за набиране на средства за децата сираци и деца с увреждания от цялата община.

Идеята на кампанията е децата сираци, на които им предстои абитуриентски бал, да бъдат финансово подпомогнати за закупуване на облекло за паметната за тях абитуриентска вечер. Според събраната сума се подпомагат и деца сираци, които не са абитуриенти, както и деца с увреждания до 16-годишна възраст. Събраната сума ще бъде разпределена и предоставена на всичките 91 деца в дните до Нова година.

За десети пореден път жителите на общината показаха своята съпричастност към кампанията, организирана от община Сатовча. Те доказаха, че благотворителността е жива и че светът има нужда от добри дела.

„Съпричастност показаха и много местни бизнесмени,  общински съветници, кметове, служители и общественост, които се отзоваха на призива за финансово подпомагане и се включиха активно в кампанията. Благодетели на кампанията бяха и лица и фирми извън общината”, коментира кметът на община Сатовча – Арбен Мименов, който е благодарен и признателен на всички, подкрепили кампанията.

За поредна година учениците от училището в село Кочан събраха много голяма сума от свои съученици и жители на населеното място. Учениците от училищата в Плетена, Сатовча, Вълкосел и Слащен също проведоха благотворителни кампании, от които събраха суми за благотворителната кауза. Средства за каузата предоставиха и всички колективи от детските градини, детските ясли, училищата, пенсионерски клубове, местни фирми.

Деца и ученици от всичките детски градини и училища от общината  специално за кампанията изработиха красиви акритули за разпродажба на импровизирания търг в заключителната вечер. Местни майстори предоставиха за разпродажба на търга свои произведения. Традиционно Ахмед Избищалиев от село Годешево дари своя дърворезба. Картина от камък предостави  като дарение д-р Фелибеев. Картина от пясък традиционно предостави за кампанията Цветан Кавраков от Сатовча. Млад художник от  Сатовча, Дениз Влайков, предостави две свои картини за кампанията.   Красива картина от акварел даде и ученичката Емел Кумбарова от село Кочан. Учениците от село Плетена изработиха две красиви пана от пластмасови капачки. Много красиви ръчно  изработени предмети предоставиха учениците от село Сатовча и Плетена, както и от всички учебно възпитателни заведения. За пореден път Камен Хаджиев – футболист от село Жижево, дари за кампанията спортна тениска на националния отбор. Местни фирми предоставиха свои кулинарни произведения, кошници с продукти, със сладкиши и новогодишни лакомства, с плодове и други.

Благодетели на кампанията участваха и в импровизирания търг на артикулите, изработени и предоставени като дарение за каузата. За поредна година като най-голям дарител и благодетел в благотворителната кампания беше местната фирма „Мелиса 88“ – село Слащен, с управител Сюлейман Нейзир, която чрез участие в търга закупи предмети на стойност над 5500 лева.

„Присъствието на толкова много дарители и благодетели на заключителната вечер и подкрепата, която оказват на децата на община Сатовча, са безценни и достойни за уважение. Това ни прави все по-уверени в инициативата да организираме благотворителни кампании и все по-уверени да очакваме подкрепа. Нека доброто остане в нас, нека бъдем още по-добри. Човек, който дарява, получава неколкократно повече. Нека зарадваме отново тези деца и семейства, които имат най-голяма нужда от подкрепа, за да бъдат дните им по-спокойни, по-радостни и по-смислени. За пореден път доказахме, че заедно можем всичко”, коментира кметът Мименов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене