Общото събрание на ЮЗУ детронира проф. Ив. Мирчев от президентския пост

С 245 гласа „за“ и нито един „въздържал се” или „против” членовете на общото събрание на ЮЗУ „Н. Рилски“ гласуваха за закриването на длъжността „президент“ на университета.

Както „Струма“ писа, на предишното общо събрание, състояло се на 11.11.2015 г., проф д.н. Иван Мирчев, който след два мандата като ректор нямаше право да се кандидатира за трети последователен, бе избран за председател на общото събрание. С  гласуване и приемане на промени в правилника за дейността на университета той стана първият президент в историята на благоевградския вуз, а и изобщо на български държавен университет. Новоразкритата тогава длъжност стана достояние на парламентарната комисия по образованието и МОН. През месец февруари от просветното министерство изпратили писмо на проф. д.н. Ив. Мирчев с препоръки длъжността „президент” да бъде отменена като противоречаща на Закона за висшето образование. Това обаче не се случи и зам. министърът на образованието и науката изпратил ново писмо, този път до ректора на университета доц. д-р Борислав Юруков, в срок до 30 септември измененията в правилника за дейността на Югозападния университет, противоречащи на Закона за висшето образование, да бъдат отстранени. По този повод на последното заседание на Академичния съвет от 9 септември бе решено да се свика извънредно общо събрание за закриване на президентския пост.

В началото на вчерашното общо събрание ректорът отново прочете писмото от МОН и подчерта, че при неспазване на издадените препоръки министърът на образованието е в правомощията си да стартира процедура по отнемане акредитацията на висшето училище.

„Колеги, въпросът е сериозен и всички ние трябва да проявим сериозно отношение“, обърна се към присъстващите ректорът.

Деканът на Стопанския факултет доц. д-р Преслав Димитров коментира, че бил много благодарен и държал на проф д.н. Ив. Мирчев /който не присъства в залата/, но след като в случая става въпрос за нещо, спуснато отгоре и имащо правни последствия, то няма как университет да не се съобрази.

Пред микрофоните в аулата застанаха и други преподаватели, които искаха да разберат как се е стигнало да въпросната ситуация и защо юристите на университета са допуснали изобщо да бъде подложен на гласуване и разкрит президентският пост в края на миналата година.

В крайна сметка след явно гласуване с пълно единодушие общото събрание отмени текстовете в различните членове на правилника за устройството и дейността на ЮЗУ „Неофит Рилски“ и президентската длъжност бе закрита. Освен това беше прието още едно допълнение в правилника, свързано с изискването за уседналост на ръководителите на катедри.

В аулата настъпи истинско оживление, когато деканът на Философския факултет доц. д-р Борис Манов предложи да бъде отменено възрастовото ограничение за заемане на ръководни постове в университета. Според приетите през месец декември 2010 година промени в правилника, за ректор, декан и ръководител катедра могат да се кандидатират хабилитирани лица, по отношение на които в тригодишен срок от периода на мандата няма да настъпи основание за прекратяване на трудовото правоотношение поради достигане до определената в закона 65-годишна възраст. Т.е. кандидатиращите се доценти или професори трябва да са до 62-годишна възраст. Доц. д-р Манов предложи именно това възрастово ограничение да отпадне и в залата се разгоряха бурни дебати. След множество коментари предложението бе подложено на гласуване, но не събра достатъчно гласове и не бе прието.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене