ИСТИНКИ ШОК! 125 лв. за годишна винетка от 2017 г.

Сред различните варианти, между които най-драстичният беше най-масовите винетки – тези за леките автомобили – да поскъпнат до 145 лв., в крайна сметка правителството реши. 125 лв. ще е цената на годишната винетка за леки автомобили през следващата 2017 година, пише sekirabg.com.

Седмичната винтека за леките коли ще се продава на цена от 22 лева. Досега такъв винетен стикер струваше 15 лева. Месечната винетка поскъпва също. Тя се променя от 30 на 40 лева.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова даде специална пресконференция в Министерския съвет относно това решение на кабинета, касаещо винетните стикери за 2016 година, както и какви са вариантите са въвеждане на ТОЛ система по пътищата на България.

И още от новите цени:

Старите камиони с маса над 12 тона, притежаващи клас Евро 0, 1 и 2 ще плащат по 1820 лева за 12 месеца.

Старите автобуси, които към момента не отговарят на актуалните екоизисквания, ще трябва да плащат по 1180 лева на година, сега годишната им винетка такса беше 1050лева. Автобусите, които изпълняват екоусловията, ще могат да се движат по републиканските пътища срещу 860 лева годишно. Досега те плащаха 808 лева годишно.

Министър Павлова допълни, че еднодневната винетка за всички камиони и автобуси става 27 лева. При настоящите условия тази винетка се продава на цена от 21 лева. Тук увеличението е само с 6 лева.

От министерството се надяват цялостната промяна в цените на винетките да донесе 300 млн. лева годишно. Тази сума обаче, отново е недостатъчна. Въпреки това, тя ще позволи да се правят по-регулярни, макар и минимални, ремонти по републиканската мрежа.

И нещо важно:

Правителството е одобрило т.н. „смесена“ система – въвеждане на ТОЛ система за камионите и автобусите и запазване на винетната система за леките автомобили. Такава препоръка към България е отправила и Световната банка.

3 месеца ще са нужни да се изготви цялостната техническа документация, нужна за обявяването на процедура по търсене на изпълнител и обслужваща фирма на ТОЛ системата. Тя ще бъде изградена по всички републикански пътища в България. Чрез новата система камионите и автобусите ще плащат за всеки изминат километър.

Фирмата, която спечели конкурса ще инвестира сама в създаването на системата, а после ще бъде и неин оператор. От печалбите ще се изплаща първоначалната инвестиция. Самите цени за преминаване ще бъдат определяни от правителството.

Очакванията са новата система да може да бъде въведена през 2017 година, но не е изключено и забавяне, което да отложи старта й за 2018 година. Възможно е процедурата по избор на изпълнител да бъде обжалвана, което допълнително ще отдалечи старта й във времето.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене