Митът, че ромите са крадците на грозде в петричкото поле – опроверган, бившият ловец Ангел Хаджиев хвърли бомбата: Тази година гроздето се крадене от ромите, а от съседите по лозя!

Валентин ГЕРЧЕВ
„Не само циганите крадат лозята в Петричко. Но и има и такива от нашите, съседи по редове, които системно ни обират, оправдавайки се с ромите“ – това заяви пред Топ Преса бившият председател на ловната дружинка „Изток“ в Петрич. Те според него са много изплашени от случая, който се състоял пред сградата на петричкия съд, при който петричани защитиха достойнството на изнасиленото момиче от село Г. Тодоров, но живеещо на семейно начала в село Митиново. „В момента няма никакво движение“, казва той. Ловецът от кв. „Изток“ уточнява и маршрута, по който по думите му ромите върлуват по петричкото поле. „Това е пътят за Тумбите, местността Старият път. Миналата година имаше доста кражби. Можеш да напишеш в светлината на превенцията, че да се избегнат особено тези масовите кражби, има и такива „моабети“ (разговири), че много по-рано се крадат лозята, отколкото станат за берене. Много по-рано се крадат!“, убеден е стрелецът на див дивеч. Според него хората тогава не обръщали внимание, защото захарността е слаба и точно тогава използват хората, които мислят да крадат, и тези, които нямат лозе, да се възползват от ситуацията. Той не изключва и съседите. „Тъй като тази година, моля ти се, реколтата е слаба. Около мен има най-много седем-осем човека, които имат грозде. На останалите, гроздето е похабено от болестта мана. В резултат на това търсенето ще е голямо, за което и набезите ще стават по-чести. А по отношение на малцинствата, те трябва да се завардят с каруците. Най-вече трябва да има пост на село Ръждак и на село Митиново. До Оранжериите. Там има един път. Казва се Белият път, който отива право през Летището и право в новата махала. Там отива“, конкретен е почетният председател на ловната дружина от кв. „Изток“ пред Топ Преса. „Оттам крадат и минават!“, издаде пътя ловецът, който също е бивш преподавател по физическо възпитание в едно от средните училища на Петрич.
Той е убеден, че кражбите ставали особено вечер. „Аз имам приятел, който живее там. Казва се Васил Динев. През негова къща кучетата лаят цяла вечер. Защото непрекъснато преминават ромските каруци.Това е!“, каза Ангел Хаджиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене