Сблъсък! Кандидатът за депутат от ПП ГЕРБ Росица Димитрова срещу ексминистър Борислав Сандов в спор за АМ“Струма“! Политически искри и обвинения за загубени пари, застой и провален проект

Пост на кандидатът за депутат от ПП ГЕРБ инж. Росица Димитрова, в който тя заяви категорично, че изграждането на АМ “ Струма “ в последната година и половина е в застой, че проектът е спрян в последния ден от управлението на министър Б. Сандандов, и че това е довело до загуба на евросредства, провокира изявление на бившия министър Сандов, който отговори на Димитрова с пост в социалната мрежа. Тя не му остана длъжна и преди час отвърна на удара на Сандов.

Ето какво си казаха, публикуваме без намеса.

ДЕКЛАРАЦИЯ на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНИЕ – БЛАГОЕВГРАД

Във връзка с подвеждаща информация относно строителството на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле (т. нар. лот 3.2), публикувана на 21.09.2022 г. в социалните мрежи от г-жа Росица Димитрова (втора в листата на коалиция ГЕРБ-СДС за 01 МИР – Благоевград/, Демократична България – обединение, Благоевград ще представи фактите, свързани с изграждането на магистралата.

В разпространената от Димитрова дезинформация се посочва, че завършването на АМ ”Струма” е в застой от година и половина, като в последния ден от управлението на Кирил Петков проектът за магистралата е спрян, от бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов, и това решение е довело до загуба на евросредства. В същата публикация се твърди, че в програмата на ГЕРБ завършването на магистралата е основен приоритет.

В тази връзка, заявяваме следното:

1. Изграждането на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле е в застой от 2008 г., когато е изготвена и одобрена от националните ни власти и ЕК единствената до момента оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) с вариант тунел под дефилето. т.е. „застоят“ започва още от началото на управлението на ГЕРБ, а не е резултат от 7-месечното управление на правителството на Кирил Петков.

2. Единственото, което беше направено от 3-те правителства на Бойко Борисов по строителството на лот 3.2 на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле е, че през 2017 година се изготви проект на т.нар. вариант 10.50, който предвижда изграждане на СКОРОСТЕН ПЪТ в посока Гърция, а не на магистрала през дефилето, и паралелно трасе в посока София, извън дефилето.

3. ОВОС на този нов вариант, НЕ беше одобрена от Европейската комисия. Тази екооценка изтича по давност, през октомври ТАЗИ година, и НЕ Е отменена от екс министъра на околната среда и водите Борислав Сандов.

4. Близо 400 милиона евро по Оперативна програма „Транспорт“ в периода 2014-2020 бяха пренасочени от правителствата на Бойко Борисов от АМ „Струма“ към строителството на пътя Драгоман – Калотина и АМ „Хемус“. Този факт недвусмислено показва, че АМ „Струма“ явно не беше сред приоритетите на ГЕРБ в този период и ако евросредствата от предишния програмен период са под риск от загуба, то вината за това е изцяло на управлявалите България преди Кирил Петков.

5. На 1 август т.г. министър Сандов отказа да одобри две ОВОС, касаещи АМ „Струма“, но те бяха за изготвяне на ПУП за детелината при гр. Симитли и за изграждане на съоръжения за преминаване на диви животни през дефилето. Тези две екооценки не бяха одобрени с мотива, че трябва да има цялостен проект за магистрала през дефилето, а не да се работи на парче и да се предопределя откъде ще мине бъдещото трасе.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене