Тежки наздравици, дълги хора и десетки гости на големия кукерки курбан на квартал „Ораново”

Кукерите на  квартал „Ораново” събраха над хиляда човека на дълги софри в знак на благодарност и уважение, и показаха как могат да се веселят. Съседи, приятели и много гости дойдоха на големия кукерски банкет в общината. 10 казана вкусна храна бяха приготвили организаторите.
sim-3 По традиция младите в квартала поемат организацията за празника, подредбата на масите, приготвянето на храната, сервирането през цялата вечер е тяхна грижа.Още предишния ден най-малките подготвяха масите с покривки и редяха пейки, по –големите режеха салатата, а най-възрастните се погрижиха месото за вкусната храна да бъде перфектно подготвено.   Главен организатор е председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов, който е един от най- заклетите пазители на кукерската традиция. Цяла вечер той и неговите приятели не спираха да обгрижват всички присъстващи.
sim-2 Кукерите в „Ораново” показаха, че приемствеността я има, като бяха възложили задачата по сервирането на напитките на най-малките, които се справиха отлично  и не оставиха никой жаден, с пазарски колички в ръце препускаха из улиците и полощада пред училището в кв. „Ораново”. По традиция  Петър Мурджов благодари на всички спонсори, помогнали тази вечер да бъде незабравима за целия квартал и специално отбеляза, че най- големият спонсор на събитието са жителите на квартал „Ораново”, които всяка година на 1 януари отварят своите врати и  посрещат кукерската група с радост.  Кметът Апостолов  като верен пазител на традицията на кукерството уважи и поздрави за празника присъстващите, той вдигна наздравици с кмета на гр.Пехчево , Р. Македония- Игор Поповски, който е добър приятел на организаторите и бе специален гост на големия празник. Много музика и дълги хора съпътстваха вечерта. Оркестър „Идоли” започна веселбата в ранните часове на вечерта, като разигра празнуващите с тежки хора, Мъжка фолклорна група „Изворите”, в чиито състав има певци от „Ораново” поздравиха всички с няколко изпълнения, едно от които нова песен за Симитли. Щафетата в музикалната програма поеха Георги и Иван Гоцеви, които изпълниха специална песен за кукерите, звънци се раздрънчаха и веселбата стана още по- голяма, когато Николай Кимчев запя своята „Македонио”.
sim-4 Празникът продължаваше с пълна пара, когато поредната изненада за всички празнуващи се качи на сцената. Солистката на ансамбъл „Филип Кутев” Софи Илиева запя „Лале ли си, зюмбюл ли си”, а гостите я аплодираха бурно. Най- голямата изненада за празнуващи и гости бе поп-фолк изпълнителят Борис Дали, който разгорещи купона и не остави всички да седнат по пейките от танци.
Най- дългата празнична заря, специален подарък от сем.Стойчеви, озари небето над Симитли в невероятни багри и цветове, а кръшните танци и хора продължиха до сутринта с изпълненията на най- добрия оркестър в община Симитли -„Идоли”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене