Доц. Кунчев съобщи за К-19 заповед, която смрази преподаватели и ученици

Ще стане задължително носенето на маски от преподавателите и големите ученици

Буди безпокойство заболеваемостта у нас. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг относно четвъртата COVID вълна.

По думите му ръстът на заболелите не е огромен – на седмична база е между  10 и14 %.  Той обаче призна, че е факт много по-висока заболеваемост в някои райони. „Това показва, че сме в разгара на четвъртата вълна”, каза епидемиологът.

Той отказа да прави прогноза каква заболеваемост ще стигне страната ни. Посочи, че в съседна Сърбия заболеваемостта е над 1000 на 100 000 за последните 14 дни.

„Надявам се да не стигнем такива нива. Ръст е налице навсякъде в Европа. Очевидно Източна и Централна Европа са в пика на заболяването.

У нас очакваме да стигнем най-високите стойности и след това да почнат да намаляват”, коментира доц. Кунчев. Той е категоричен, че за да не се повтарят COVID вълните, трябва да последваме страните, които имат много високо ниво на покритие на ваксиниране.

„Вълната е на неимунизираните”, категоричен е епидемиологът и заяви категорично, че имунизацията срещу коронавирус е начина да се отървем от заболяването. „Ние не го ползваме. Ще продължим да си плащаме цената”, каза още той.

Той уточни, че експертният съвет по имунология са обсъждали два часа какви мерки трябва да бъдат взети. Общото мнение е, че трябва да се спазват мерките, защото това което е разпоредени към момента е достатъчно за това ниво на разпространение 300-340 на 100 000 заболели за 14 дни.

Ако на национално ниво се стигне заболеваемост от 500 на 100 000 за 4 дни, което е навлизане в тъмночервена зона, вероятно ще се предприемат нови мерки, заяви още доц. Кунчев

„Даваме си обаче сметка за много неща. Даваме си сметка, че след 2 години мерки  всички са безкрайно уморени и на всички безкрайно им е омръзнало от ограничения. Това води до настройка за неспазване на мерките. Това няма как да не го отчетем, защото виждаме какво става.

Начинът да излеем от този затворен кръг беше да постигнем високо ваксинационо ниво“, каза епидемиологът. Според него всички усилия оттук нататък трябва да бъдат насочени именно да се повиши имунизацита срещу коронавирус у нас.

„Ще издадем заповед относно препоръките на МОН, за да станат задължителни на национално ниво.“ Това заяви още главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той заяви, че ще се задължат учители и ученици от големите класове да носят маски през целия ден в училищата.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене