Община Сандански домакин на престижния международен форум „Европейски дни на наследството

„Европейските дни на наследство“ е една съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз, която се провежда ежегодно в почти всички Европейски страни под девиза „Европа – общо наследство“. Координатор и основен организатор на форума „Европейски дни на наследството“ за България е Министерство на културата.
През последните 25 години „Дните“ се утвърждават като едно от най-важните събития в културния календар на Европа, привличащо милиони посетители към богатото културно наследство на континента. Основните цели на инициативата са популяризиране на наследството, а с това и взаимно признаване и почитане на културното многообразие и опазването му за следващите поколения.
По традиция Европейските дни на наследството се провеждат през месец септември, като всяка европейска страна избира своя национална тема и дати за официалните тържества. Тазгодишната тема на „Дните“ у нас е „Културното наследство в информационното общество“ Изборът й е продиктуван от необходимостта от приспособяване на наследството към тази нова среда, в която създаването, разпространението, използването и управлението на информация се превръщат в инструмент за икономически, социални и културни политики и дейности.
„Дните“ се провеждат на цялата територия на България, като всяка година се определя един конкретен регион, където протичат официалните събития по отбелязването им. Тазгодишният домакин на престижния европейски форум у нас е община Сандански, с което се утвърждава тенденцията за популяризиране на неголеми общини с наситена концентрация на наследство. Изборът на Сандански следва да се приеме и като оценка за високата стойност на съхраненото на територията на общината, както и за полаганите грижи от местната власт за неговото опазване, социализиране и адаптиране към живота на съвременния град.
На 14.09 в галерия „Средец“ при Министерство на културата, беше проведена пресконференция с участието на: заместник-министъра на културата – доцент д-р Бони Петрунова, директора на Френския културен институт – Гийом Робер, кметa на община Сандански – Кирил Котев, и ресорния заместник – Зорица Органджиева. На срещата доцент Бони Петрунова подчерта: „Историята на преплитащи се култури, религии и народи е това, което обединява Европа днес. Културното наследство е основно средство за насърчаване на толерантност и общо разбирателство. Убедени сме, че проявите по случай „Европейските дни на наследството“ ще мотивират не само специалистите, но и гражданите с общи усилия да опазим завещаното от дедите ни и да го предадем на бъдните поколения“.
Избора на Община Сандански за домакин, заместник-министърът на културата обоснова така:
„Kато археолог аз отлично знам какво богатство се крие под улиците на Сандански. Но по-важното е, че там хората не само не са забравили, но и носят наследството в себе си.“
След пресконференцията беше открита фотоизложба „В зората на християнството: Градът под улиците на Сандански“. Фотосите изобразяват артефакти от V-VI век, свидетелство за разцвета на града и огромното му значение в културно-исторически план.

В периода между 16 и 18 септември 2016 г. всички жители и гости на община Сандански ще имат възможността да се докоснат до културните богатства на този древен край.
В тези дни ще се проведат класове на наследството за деца и младежи, информационни срещи с експерти и специалисти, музеите и културните обекти на територията на община Сандански ще предоставят свободен достъп на всички посетители.

Община Сандански кани всички гости и жители да бъдем заедно в Европа на общото наследство. Официалното откриване на честванията ще бъде тази вечер от 19:00 часа в Епископската базилика, специален гост на събитието ще бъде зам.-министър на културата доц. Д-р Бони Петрунова, както и експерти и посланици от чужбина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене