Благоевградски търговец с условна присъда заради ДДС измами

Благоевградски търговец получи условна присъда, след като се призна за виновен, че е източвал ДДС от държавния бюджет чрез фиктивни сделки. Данъчните престъпления лъснали след ревизия във фирмата на Атанас Янев, при която е установено, че той дължи 223 113 г. ДДС от продажба на строителни материали.

Задълбочената проверка на одиторите показала, че собственикът на ЕТ „Атанас Янев-Марел“ е извършвал нереални сделки, които били само на хартия, без да извършва доставки на фигуриращите във фактурите фирми с цел неправомерно получаване на ДДС. Престъпната схема била задействана през 2008-2009 г., като до намесата на ревизорите търговецът бил усвоил 13 300 лв. ДДС и заложил капан за получаване на още 325 886 лв. Планът му се провалил поради намесата на ревизорите.

За престъпната схема свидетелствала счетоводителката, обслужвала търговеца. Атанас Янев е закован след разпит на собствениците на фирмите, които заявили, че фактурите са фалшиви, тъй като никога не са получавали строителни материали. Той е обвинен за две данъчни престъпления – укриване на данъци и получаване на ДДС чрез използване на подправени документи с невярно съдържание и е предаден на съд.

Вчера бе насрочено първото заседание по данъчната афера, като подсъдимият призна всички факти в обвинителния акт и поиска делото да се гледа по съкратеното съдебно следствие – без разпит на свидетели и вещи лица. В пледоарията си прокурор Райна Гундева се спря накратко на събраните доказателства, които подкрепят обвинителната теза за извършените престъпления. Отчитайки, че подсъдимият е неосъждан и че признава вината си, прокурорът поиска да му бъде наложено минималното наказание от 3 години, което да бъде редуцирано с 1/3, както предвижда законът при съкратеното съдебно следствие, както и да бъде лишен от правото да упражнява търговска дейност.

Конфискация на имущество, която също е предвидена за тези деяния, не бе поискана, тъй като Ат. Янев не разполага с такова. Адвокат Пенко Ненов също поиска минимално наказание с мотива, че са налице многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства – изминало е доста време от престъплението и неговият подзащитен признава вината си. Атанас Янев не даде обяснения и в правото си на последна дума поиска само по-лека присъда, за да може да се грижи за 8-месечното си дете.

Тричленният състав на Окръжен съд – Благоевград, председателстван от Петър Пандев, определи присъда по 3 години лишаване от свобода и за двете данъчни престъпления, които след редукцията с 1/3 бяха намалени на 2 г. и накрая бе наложено едно общо. Двете години затвор обаче бяха отложени, тъй като наказанието е условно, но има 3-годишен изпитателен срок, при който осъденият търговец трябва да спазва закона, за да не бъде активирана присъдата в ефективна.

Атанас Янев бе лишен за 2 години да се занимава с търговия, както и е осъден да плати на НАП 325 886 лв. данъчни задължения, с ясното съзнание, че това няма как да стане, след като не притежава никакво имущество.

източник: Struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене