Разлог почита днес 113 години от Илинденско-Преображенско Кръстовденското въстание

На 15 септември от 17,30 часа ще се проведе шествие в Разлог по повод 113 години от Илинденско-Преображенско Кръстовденското въстание.

Венци и цветя ще бъдат поднесени на паметниците Яворов, Баба Магдалина и героите от Илинденско-Преображенското въстание пред Исторически музей в Разлог, където е било и най-старото гробище в града „Свети Димитър”. Там са погребани 28 убити във въстанието. Всички те са от Крапата махала в Разлог, информира pirinpress.bg.

Въстанието носи имената на три църковни празника, на които избухват трите основни бунта. В Битолския вилает и Солунския вилает то избухва на 2 август – Илинден, в Одринския вилает – на 19 август, Преображение Господне и на Кръстовден в Разлог.

В Разлог щабът на въстанието се установява в Хаджиевата къща , в близост до площада пред Исторически музей-Разлог. Тук пламват първите искри на въстанието в града. Най-малкият загинал в него е едва на 16 години, а най-възрастният на 68.

Разлог става в пламъци, огромна вълна бежанци преминава през Рила планина за България, плащайки за пореден път зловещ данък за свободата. Но не угасва надеждата за близко избавление, което и се случва, възвестено с топовните гърмежи на нашата армия от билото на Западните Родопи на 5 октомрви 1912 г. – началото на Балканската война. Така на 11 октомври с освобождаването на града, погребаните на мястото, където всяка година на Кръстовден се извършва литургия в тяхна памет-старото гробище „Свети Димитър”, са овъзмездени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене