ВИДЕО: 52 спортни клуба от Благоевград се включват в Европейска седмица на спорта

Заместник-министърът на спорта Асен Марков: Благоевград е пример за това как една Община трябва да се отнася към своите деца

Градоначалникът Камбитов: Преди 4 години имахме около 5 000 малки спортисти, а към момента са 8 000

Община Благоевград се включи в Европейска седмица на спорта с богата спортна програма. Десетки деца от града днес имат възможност да се докоснат до спортните клубове, да поговорят с треньорите и да изберат спорта, който най-много им допада. Малчуганите могат да изпробват умения в скокове на батут, канадска борба, спортна стрелба, тенис на корт и други.
До края на деня на площад „Георги Измирлиев“ клубовете ще презентират дейността си в Спортна панорама, която беше открита официално от кмета на града д-р Атанас Камбитов и заместник-спортния министър Асен Марков.
„Спортът е една от основните политики на община Благоевград и ние отдаваме голямо значение на условията и на това малките спортисти да имат бази. За последните 4-5 години община Благоевград е една от най-социалните общини“, каза в приветственото си слово по време на откриването на спортната панорама кметът Атанас Камбитов.

„Възстановихме интерната, изградихме много нови зали, построихме нов басейн с олимпийски размери и всички това се ползва от нашите деца безплатно. За следващите години мислим да работим по същия начин. Преди 4 години имахме около 5 000 малки спортисти, а към момента са 8 000. Това е най-важното – да обхванем децата, защото спортът е преди всичко здраве, спортът е философия и начин на мислене“, допълни Камбитов.

Той пожела на малките спортни дарования на Благоевград след години да достигнат до олимпийските върхове и да печелят много златни медали.

Заместник- министърът на младежта и спорта Асен Марков адмирира работата на Община Благоевград в посока подкрепа и развитие на спорта. Той посочи Благоевград като пример за отлично отношение към децата и насърчаването им към спорта.
„Благодаря на Община Благоевград и спортните клубове, че отново приеха предизвикателството да се включат в Европейската седмица на спорта и по един много атрактивен начин да напомнят на своите съграждани, че спортът може да е както забавление, така и инвестиция в здравето и бъдещето на всеки“, каза зам.-министър Асен Марков.

„Надявам се все повече родители да разбират ползите от физическата активност и да стимулират своите деца да се занимават със спорт“, допълни той.

На официалното откриване на събитието „Спортна панорама“, част от Европейска седмица на спорта присъстваха заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности в Община Благоевград Христина Шопова, гл.експерт към Министерството на младежта и спорта Мая Лехчанска, треньори, спортисти, жители и гости на Благоевград.
Общо 52 спортни клуба на територията на община Благоевград се включват в Европейска седмица на спорта, която се провежда под мотото „Be active“.
Поздрав към присъстващите с атрактивни демонстрации отправиха клуб по художествена гимнастика „Пирин“, гимнастически клуб „Любчо Солачки“ също демонстрира своите умения, а талантите от денс клуб „Дежа Вю“ показаха нови хореографии.
Благоевград е един от 10-те градове домакини на инициативата Европейска седмица на спорта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене