Тютюнджии готвят блокади на пътищата в Неврокопско

Тютюнопроизводители в Неврокопско готвят протести и блокади на пътни артерии. Причината за крайната мярка е изчерпаното търпение у стопаните, които все още не са си получили парите за миналогодишната реколта.

Длъжник на хората е гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис”, която месеци наред ги лъже с обещание, че ще преведе парите за взетата проукция.

В десетки села има жители, които си чакат дължимото. В някои населени места над 80% от тютюнопроизводителите са без пари и живеят на вересия месеци наред.

„Гърците са обещали за пореден път, че ще платят до края на тази седмица на всички. Не се ли случи това, се вдигаме на бунт”, категорични са тютюнджиите. За намеренията им потвърди и кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн.

Ултиматъмут към гръцката фирма е да се издължи до петък, като първите преводи в банките трябва да се направят още в понеделник.

„До сряда ще е ясно имат ли намерение да плащат, или пък отново са излъгали. Преди време гърците поеха ангажимент пред земеделския министър Десислава Танева, че ще се издължат. Но платиха само на част от стопаните”, призна Мименов. Става въпрос за милиони левове дългове от страна на гръцката фирма. Заради некоректното дружество тази година тютюнджиите в някои села са 3-4 пъти по-малко, а в някои села нито един не зася „зелено злато”. „Хем цените са ниски, хем пак не плащат тютюна. Това е гавра с нас, нека държавата да защити правата ни”, жалват се стопаните.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене