Мая Манолова се срещна с обществения защитник на Кюстендил, настоява за повече средства за общините с омбудсман

Омбудсманът Мая Манолова проведе среща с обществения посредник на Кюстендил Васил Иванов и други негови колеги от София, Шумен, Бургас, Казанлък, Кърджали и Пловдив. По време на срещата всички са изразили мнение, че при нарастващото социално напрежение българските граждани все повече се нуждаят от една институция, която да ги защитава.

„Проблемът в нашата страната е, че при мрежа от 265 български общини, само в 12 от тях има местни обществени посредници. За да сме по-ефективни всяка община трябва да има местен омбудсман. Трябва да бъде изградена национална мрежа от колеги, с които да работим. Една от причините да няма такава мрежа до момента в страната е разписаната в закона необходимост от квалифицирано мнозинство при избор на местен обществен посредник – 2/3 от общия брой на общинските съветници“, коментира след срещата Мая Манолова.

Тя обяви още, че ще отправи предложение към финансовия министър Владислав Горанов, в което ще настоява за отпускането на целеви средства за общините, които изберат местен омбудсман.

„Обсъдихме и идеята за бъдеща промяна в закона, с която омбудсманът – местен или национален, да се избира с пряк вот. Тогава гражданите ще са тези, които ще решават кой да бъде човекът, който ще ги защитава и ще им помага да си решат проблемите с администрацията, с монополите и др. Създадохме и онлайн група в WhatsApp – „Омбудсман“ за взаимопомощ, където ще се подкрепяме взаимно при решаването на различни проблеми“, съобщи още омбудсманът Мая Манолова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене