Вицепрезидентът: Нямаше основание да дадем убежище на Бююк

Според вицепрезидента Маргарита Попова властите са действали според закона, като са отказали политическо убежище на турския гражданин Абдуллах Бююк.
На бизнесмена, който преди два дни беше предаден на турската страна, е отказано убежище, тъй като не са събрани данни, че има основание по закон той да получи този тип закрила, обясни Попова по време на посещение в Камчия.

Според вицепрезидентът, която по закон е компетентна да дава становище в такива случаи, молбата на Бююк е била обстойно проучвана в продължение на няколко месеца.

„Убежището е една от формите за закрила и в молбата, която въпросният гражданин беше депозирал в президентската администрация и след проучвания на Комисията в продължение на няколко месеца, не се събраха данни, които да установят, че има основание по закон той да получи точно този тип закрила. Претендира се за политически преследвания, за това, че може да е неудобен този гражданин в собствената си родина, но с политически мотиви по-скоро се иска друг тип закрила. Аз съм следвала закона без обвързаност с каквато и да е друга конюнктура. Оттам насетне властите по-нататък са действали така, както са намерили за добре, според закона“, обясни Маргарита Попова.

www.kmeta.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене