Ремонтират язовирна стена без да източват водата

За първи път в България ще се ремонтира язовир в експлоатация без да се източва, като над 90% от ремонтните дейности ще са под водата. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която подписа договор за рехабилитация на яз. „Студена“ в Перник.

Водният обект осигурява питейна вода за над 100 хил. души в Перник и Батановци, 9 села в региона и редица индустриални предприятия.

По време на строително-ремонтните дейности няма да се стигне до влошаване на качеството на водата, като ще се извършва и постоянен мониторинг, увери регионалният министър. Подпис под договора положи и Еуген Попа, представител на избрания изпълнител на ремонтните дейности – Консорциум „Хидроконструкция–Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо (ХБМ)–Карпи“. Компанията притежава изключително голям опит в хидротехническото строителство, като има над 50 завършени обекти в Европа, Азия, Северна и Южна Америка.

На срещата кметът на община Перник Вяра Церовска отбеляза, че рехабилитацията на яз. „Студена“ е израз на голяма грижа от правителството към община Перник. „В контекста на земетресението, което Перник преживя  проектът е важен за сигурността на общината“, категорична бе тя.

Областният управител на Перник Александър Александров също заяви, че с ремонтните дейности ще се осигури сигурността и здравината на водния обект.

Водоемът е в експлоатация от 1955 г., като през изминалите 61 години не е ремонтиран, вследствие на което са установени различни дефекти. Констатирано е разрушаване на покритието на откосите на язовирната стена, на пасарелката и водовземната кула. Хидромеханичното оборудване на язовира също е амортизирано и остаряло технически.

С течение на времето дефектите прогресират и се стига до необходимостта от навременна рехабилитация на хидровъзела. С извършването й ще се продължи експлоатационния ресурс и сигурността на язовира.

Ремонтните дейности се финансират по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“ от Световната банка и държавния бюджет. Стойността на договора за строителство е приблизително 32 млн.лв. Срокът по договор е 24 месеца, като се очаква дейностите да приключат през октомври 2018 г.

Предвижда се рехабилитация на язовирната стена чрез полагане на геомембрана по водния откос, възстановяване на бетонната повърхност, укрепване на водовземната кула със стоманобетонов кожух, ремонт на напорния водопровод и основния изпускател и подмяна на техническо оборудване.

„В химическия състав на геомембраната няма абсолютно никакви съставки, които са вредни за здравето на човека. Тя има експлоатационен период най-малко 50 години“, поясни още министър Павлова. Близо 4 млн.лв. ще се вложат в и модернизация и ремонт на пречиствателната станция за питейни води към язовира, съгласно най-съвременните стандарти.

Същинската дейност ще стартира до 2 месеца, след като екипите получат достъп до обекта, включително след проверка от ДАНС, защото става въпрос за съоръжение от национално значение и мерките за сигурност са засилени.

С реализацията на ремонтните дейности ще отпадне всякакъв риск за населението в околните населени места. Ще се увеличи техническата и експлоатационна годност на язовирната стена и съоръженията, ще се намали до минимум рискът от аварии и ще се повиши сигурността и качеството на водоподаването.

Язовир „Студена“ е с обем 25,2 млн. куб. м, язовирната стена е контрафорсна, бетонова, тип „Ньоцли“, с височина 53 м и дължината по короната 259 м.

От своя страна Еуген Попа отбеляза, че плановете на компанията са рехабилитацията да приключи предсрочно, като има намерение да се полазват услугите на местни строителни работници, механизация и материали. Той гарантира, че ще се приложат най-високите стандарти за качество и безопасност.

Постоянният представител на Световната банка Тони Томпсън, който бе сред официалните гости на подписването,  подчерта, че язовир „Студена“ е изключително важен, а ремонтните дейности ще са уникални и несравними с други подобни съоръжения, а методът няма да прекъсне водоснабдяването на Пернишко.

„Поздравявам министър Лиляна Павлова за настойчивостта, с която се преследва плана на правителството за модернизиране и укрепване на  ВиК- сектора. Уверявам, че подкрепата на Световната банка ще продължи“, посочи той./кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене