Бобовдолското село Новоселяне отбеляза 440 години от създаването си

На 3 септември бобовдолското село Новоселяне със земляческа среща – събор отбеляза 440 години от създаването си. Празненството се проведе за първи път в историята на населеното място.

Инициативата бе на местното Народно читалище „Васил Левски – 1932“ и кметството.
Според известните исторически сведения, село Сенокос, както е било старото му име на Новоселяне, е било разселено след набези на турците, като по-голяма част от жителите му се заселват в подножието на Пирин в с. Брежани, в Кресна и съществуващото и до днес там със същото название село Сенокос.

Първоначалното име на Новоселяне, което е датирано от 1576 г. е Новосел. То е създадено в местността Света Богородица в Конявската планина, където и до днес се среща топонимът  Новоселски ливади. След това се премества в местността Сенокос, откъдето идва и сетнешното му название.

По-късно част от жителите му се преместват на ново място като „нови селяни“, „новопреселени“ и дават новото име на поселището си – Новоселяне.

След толкова изминалите години оттогава, днес скъсаната нишка отново е завързана. Всички гости на събора бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол и закичени със здравец, а после се отправиха към историческата селска църква „Св. Тодор Тирон“, в която през 1967 г. в продължение на 20 дни се е укривал Апостола на свободата Васил Левски. По време на престоя си тук той създава първия таен революционен комитет в Дупнишкия край, на който станали членове 13 местни жители и чийто председател бил свещеникът Стоимен Радов.

Паролата на организацията била „Шунур“, откъдето и той получава прякора си поп Шунур.
Тържествата по повод славния юбилей на селото започнаха с изпълнение на националния ни химн, а танцови и певчески състави от НЧ „Миньор“ – Бобов дол, НЧ „Пробуда“ – с. Мало село и НЧ „Хр. Ботев – 1929“ – с. Брежани повдигаха градуса на настроението с изпълненията си.

Поднесени бяха цветя пред единствения паметник на Левски на територия на община Бобов дол, който се издига именно в Новоселяне.

В края на този вълнуваш ден празнични фойерверки озариха небето над това прекрасно българско село, оцеляло през вековете и гледащо уверено към бъдещето.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене