Заместникът на Лютви Местан и областният лидер Исмаил Джинджи пристигат в Рибново за учредителна конференция

Първа местна учредителна конференция ще проведе в петък от 19 часа в читалището на гърменското село Рибново, партията на Лютви Местан ДОСТ, гласи съобщение на областното ръководство на партията.

В не толкова силния вече след местните избори през 2015 година бастион на ДПС – Рибново, за учредяването на структура на ДОСТ пристигат заместник-председателят на ПП ДОСТ, народният представител Хюсеин Хафъзов, областният председател Исмаил Джинджи и членовете на Изпълнителния съвет – Мехмед Ходжа и Мехмед Хаджи. Политическият затворник считан за дисидент и за жертва на комунистическият режим – Петър Бояджиев, който е и политически имигрант във Франция, също ще присъства на учредителната местна конференция на ДОСТ в Рибново.

Не отдавна, по времето на отказа на съдиите да регистрират партията на Лютви Местан, Петър Бояджиев сам предложи да бъде приет за член на ДОСТ.

От областното ръководство на  ПП ДОСТ Благоевград съобщават, че вратите на учредителната конференция в Рибново ще бъдат отворени за всички жители на селото, които ще могат свободно да се включат в дебатите и дискусиите, които ще бъдат проведени в петък в местното читалище на Рибново.

„Политическа партия ДОСТ ще се регистрира в ЦИК за участие в предстоящите президентски избори“, заяви преди дни в Кърджали Лютви Местан.

Според думите му засега не било ясно обаче, дали формацията ще издигне свои кандидати или ще подкрепи друга номинация. Тя обаче трябва да отговаря на критериите за твърда евроантлантическа насоченост и европейско развитие на страната, подчерта още лидерът на ДОСТ в Кърджали, Лютви Местан.

„Има предпоставки ДОСТ да издигне самостоятелна кандидат – президентска двойка“, заяви още преди дни на пресконференция в Кърджали, Местан. Дали става въпрос за кандидатурата на полит – затворникът Петър Бояджиев или друга кандидатура, предстои да разберем до края на месец септември.

Петър Бояджиев е роден на 3 юли 1947 г. в Шумен. Завършва гимназия в родния си град. След казармата е приет да учи математика в Софийския университет. В навечерието на ІХ конгрес на БКП през 1966 г. заедно със своя приятел Алфред (Фреди) Фосколо (в момента главен редактор на в.”Про и Анти” – б. а) разпространяват позив с искания за излизане от Варшавския договор, за свобода на сдруженията и многопартийност. Държавна сигурност го поставя под наблюдение и го задържат на 15 август 1968 г. – месец преди нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Предлагат му да сътрудничи на спецслужбите, като замине във Франция и проникне в емигрантските среди. Бояджиев отказва. Осъден е на 12 години затвор при строг режим.

Разбирайки това, майка му изразява негодуванието си и е затворена в психиатрична клиника, където няколко месеца по-късно слага край на живота си. Според Бояджиев обаче тя е обесена от ДС в София една година след неговото затваряне. За това той има доказателства. В затвора му съобщили, че е починала от сърдечен удар. Истината той научава 9 години по-късно след излизането си.

Петър Бояджиев е изпратен в политическия отряд на Старозагорския затвор, където следват поредица от опити да бъде вербуван за агент на ДС и изпитва на гърба си цялата гама от физически и психически методи за натиск на репресивната машина. Освободен е след изтичане на наказанието на 3 май 1978 г. Принуден е да изкарва прехраната си като общ работник и дърводелец. На 6 август 1981 година е изведен нелегално от България чрез организация, извършена от Алфред Фосколо и Антон Машев.

Връща се в България на 17 май 1991 година за да участва във Втората национална конференция на СДС. На 2 декември 1992 г. президентът Желю Желев възлага на Петър Бояджиев, кандидат за министър-председател, посочен от парламентарната група „Предизборен съюз на БСП и коалиция“, да състави правителство. Кандидатурата се оказва неконституционносъобразна, тъй като бившият политзатворник има двойно гражданство – френско и българско, и живее в Тулон, Франция, заедно със семейството си.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене