Кметът Калин Гелев: Сапарева баня стана столица на планинското бягане, 25 г. след първия старт ще бъдем и домакини на Световно първенство

„Сапарева баня е столицата на планинското бягане. За нас е изключителна чест и голяма отговорност да бъдем домакини на престижно спортно мероприятие от такава величина. 25 години след първия старт по планинско бягане в Сапарева баня, който беше през далечната 1991 г., днес имаме честта да бъдем домакини на Световно първенство“.

Това заяви кметът на Сапарева баня Калин Гелев на пресконференция във връзка с предстоящото на 11 септември Световно първенство по планинско бягане, което ще се проведе в курортната община.

Гелев отбеляза, че през последните няколко месеца Сапарева баня бе домакин на три държавни шампионата по планинско бягане, през 2008 г. общината бе домакин на Балканиада, а през 2010 г. в Сапарева баня се проведе и Европейско първенство по планинско бягане. Гелев поясни, че официалното откриване на световното ще бъде на 10 септември, събота, от 18,00 ч. на амфитеатър „Гейзера”.  Кметът изказа специални благодарности на Министерството на вътрешните работи в лицето на Областна дирекция – Кюстендил, на БФЛА, на служителите от общинската администрация и на всички спонсори, оказали подкрепа за мероприятието. В пресконференцията участие взеха още президентът на БФЛА Добромир Карамаринов, Галя Пухалева – член на УС на Световната асоциация по планинско бягане, и състезателката Диляна Минкина.

„Няма друг град в света, който да е организирал републикански, европейски и световен шампионат по планинско бягане. С гордост мога да кажа, че БФЛА промотира тази ниша в световната атлетика в нашия регион и в България“, каза президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. Той изказа специални благодарности на община Сапарева баня и на кмета за помощта при организацията на Световното първенство, както и на Министерството на младежта и спорта за оказаното съдействие. „Нека да си пожелаем едно успешно първенство, което да бъде венец на изключително успешната 2016 г. за българската атлетика“, заключи Карамаринов.

На 11 септември първият старт е при девойки старша възраст – от 9,30 ч., следващият е при юноши старша възраст – от 10,30 ч., стартът при жените е в 11,00 ч, а при мъжете – в 11,30 ч.

„Имаме участници от 6 континента, лекоатлети от целия свят ще дойдат в Сапарева баня да се борят за медали и ще видим на какво са способни“, каза още Галя Пухалева.

„Радвам се, че ще бъда част от това състезание. Подготвена съм и се надявам да дам най-доброто от себе си, както и да представим България по най-добрия начин“, заяви състезателката Диляна Минкина.

viaranews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене