Баби от Горно Драглище превземат Лондон

На 16 септември 2016 г. в Harrow Leisure Centre, London, ще се проведе първото издание на Събора „Древно наследство“. В него ще участват български фолклорни формации в британската столица – ФТС „Гергьовден“, ФТФ „Приятели“ и Ансамбълът за народни песни и танци „Фолклорна Магия“.

Макар и далеч от географските граници на България талантливите танцьори съхраняват и докосват с изкуството сихора от различни националности и поколения.

Специално за събитието в Лондон пристига ансамбъл „Чинари“ с художествен ръководител Асен Павлов. Те ще представят уникална програма с включени танцовите и песенните традиции на всички фолклорни области на България.

С песни, усмивка и топла прегръдка, точно по български, фестивалът ще открият атрактивните баби от с. Горно Драглище, Разложко. Дешка Кротева, Лена и Яна ще потопят публиката в атмосферата на отминалите времена. „Бабите на повикване“, както сами се наричат, обещават щедро да ни гостят с ялова баница, ненгашна погача (старовремска погача), шупла, домашни бонбони и …много, много смях и веселие.

„Нека земята под краката ни да затупти от нашите танци и въздухът да затрепери от ехото на нашите песни, за да се усети пулсът на Българина! Да си припомним старите занаяти на българските майстори и да се завърнем към нашите корени, за да пребъдем!“ Това е посланието на организаторите на Събора Combat Promotion в лицето на Георги Анадолов. – „Много искаме да разкажем на всички гости на фестивала една легенда за един древен народ, който до ден днешен пази традициите и обичаите си, патриотично продължава той. – „Където и да сме по света Българското древно наследство е по-живо от всякога, категоричен е Георги Анадолов.

На следващия ден – 17-и септември, отново в Harrow Leisure Centre Combat Promotion организира уникална гала вечер – SFN 6, посветена на източните бойни изкуства. Публиката ще има възможност да подкрепи българските бойци – Анита Доганова, Емил Николов, Павел Владев и Тодор Диклич, които ще се появят в духа и традициите на българския фолклор. Целта е представянето на българския боец с цялото му величие и достолепие, познато от големите битки в родната история на българските национални герои.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене