20 танцови фолклорни състава превърнаха в цветна градина Гоце Делчев на 11-тото издание на Международния ден на танца

Над 700 участници, от различни фолклорни състави от страната и чужбина се включиха в двудневното отбелязване на Международния ден на танца в град Гоце Делчев.

Събитието се организира за 11-та поредна година от Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета – 1865” гр., а интересът към него  от година на година става все по-голям.

Честването на Международния ден на танца в Гоце Делчев  започна по традиция с дълго хоро от площад „Гоце Делчев“ и с пъстро дефиле с национални знамена, музика, хора и пъстри носии премина през ул.“Търговска“ и достигна до пл.“Македония“, където на сцената се изявиха с невероятни кратки изпълнения всички състави, а кмета Владимир Москов връчи наградите на талантливите хореографи.

Както писа Топ Преса, тази година програмата е двудневна и продължава и утре с участието на 20-те състава от страната и чужбина. Местните състави са 4, а останалите са от София, Благоевград, Девин, Панагюрище, Сандански, района на Разлог, Петрич и много други.

Специалните участници са Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци гр. Гоце Делчев, както и гостите от Черна гора, Гърция и Северна Македония.

Голямото музикално  събитие е посветено на покойния Запрю Икономов – дългогодишен ръководител на Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци Гоце Делчев /роден на 20.04.1929 г. и починал на 30.01.2015 г./. Запрю Икономов  е човек с изключителни заслуги за съхраняване и разпространяване на българското фолклорно богатство и е почетен гражданин на Гоце Делчев.

Днес – Неделя програмата продължава с открит урок по разучаване на български хорả, който ще започне в 10:30 часа в Градския парк, а вечерта неврокопчани и гости ще се насладят на още един концерт на участниците, който ще бъде в 18:00 часа, отново в парка.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене