Нови правила ограничават възможността за лечение в Марикостиново

Лили ЦВЕТКОВА

Много по-малко в срав­нение с миналото лято са пациентите в Специа­лизираната болница за рехабилитация в село Ма­рикостиново. Тази година Здравната каса плаща само за болни, които се нуждаят от по-продължително лече­ние. Изискванията, според новите клинични пътеки, са пациентът да има направ­ление от болницата, където е бил първоначално, и епи­криза за заболяването.

Независимо от подобре­нията на материалната база, лекуващите се в уни­калните кални бани в село Марикостиново са два пъти по-малко в сравнение с ми­налата година.

Антоанета Гаганелова – рехабилитатор: „Новите кли­нични пътеки ограничават достъпа на пациенти, даже и те негодуват, че става така“.

– Трябваше ли да лежи­те в болница, за да идвате тук?

Вера Горанова: – О, да, непременно трябва да пре­минем през физио­тера­пия, да­до­ха ни епикриза, оттам личната ле­карка ни даде направление и дойдохме тук и сме много доволни. Аз мисля, че мно­го малко хора почиват, а би трябвало повече хора да ид­ват.

– Вие по клинична пътека ли сте тука?

– Не, аз идвам по НОИ – Аз съм работеща и мисля, че бих могла да си позволя, но три години съм зле и мисля, че това е мястото, което ми по­мага“.

По лечебни качества сравняват мине­ралната вода в Ма­ри­кости­ново с тази в Карлови вари и други прочути европейски балне­осанаториуми.

Горан Осев: „Полез­на е за ди­скопа­тии, дискови хернии, дви­гателно-опорния апарат. За стомашно-чревни заболява­ния пак помага“.

Д-р Катерина Андреева – управител на Специализирана болница за ре­хабилита­ция – с. Ма­ри­кос­тино­во: „Вече даваме въз­можност и по-малки пакети, не целият пакет да се ползва. Просто станах­ме по-гъвкави, разре­шаваме само спане и кални бани, което е евтино и хората почнаха така да си идват“.

15 лева на ден струва нощувка и кална баня за тези, които искат на част­ни начала да ползват лечебните свойства на минералната вода в село Марикостиново.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене