50 години ФК„Стрела“ – с. Вълкосел

Денят е 20 август, а годи­ната далечната вече 1966-та. Мястото е село Блатска, а съ­битието първият официален мач на ФК „Стрела“ Вълко­сел.

Историята на този мач раз­казана от двама от ветера­ните на отбора, играли във въпросната среща, показва романтиката на играта фут­бол от ония времена.

Юсеин Спахиев казва: „Беше ни първи мач, който ча­кахме около 12 години, преди това играехме всеки ден на игрището във Вълкосел око­ло 50 човека се събирахме, бяха незабравими времена, а за първия официален мач няма как да не се запомни, беше в с. Блатска, първото полувреме завърши 0:0, но точно в края му контузиха брат ми д-р Спахиев и ни от­слабиха защитата, което им помогна да ни победят с 3:1, но преживяването беше уни­кално, а първият гол за „Стре­ла“ реализира Юсеин Барзев – Цинката. Любопитното на този мач беше, че ни се нало­жи да играем голи от кръста нагоре, защото екипите ни с Блатска бяха еднакви и съ­дията нареди ние да играем без тениски.“ Това си спомня с ентусиазъм един от братя­та Спахиеви част от състава по онова време. Любопитна подробност, която ни беше споделена е как е избрано името на отбора. Юсеин Спа­хиев споделя как отбора се събира преди началото на сезона и мисли върху своето име и благодарение на един съветски филм, който се каз­ва „Синята Стрела“ се избира същото име и на отбора. В последствие „Синята“ отпад­на от името, но още помним как започна всичко.“

Няма как да пропуснем и името на първият треньор, а именно Юсуф Маджаров, човека подреждал отбора в тези далечни времена.

„Тогава нямаше път Въл­косел-Дъбница, минаваше се през Сатовча и оттам към Гоце Делчев и околните му села, а на наши мачове като гости идваха по 500 съселя­ни, цял ден хората оставяха тютюна само и само да са съпричастни с футболния отбор, къде са сега тия вре­мена?!?!“ – споделя брата на Юсеин Спахиев д-р Алексей Спахиев.

„Първият екип, използван едва във втората ни среща, беше бели тениски с 3 сини ленти на гърдите“, с вълне­ние си спомня Юсеин Спахи­ев – Швека.

„Най-трудно дочакахме първата победа, а тя дойде благодарение и на първите ни трансфери, които се слу­чиха като отидохме до воен­ното поделение в с. Слащен и договорихме 5 войници слу­жещи там да играят за нашия отбор и така още в първата среща, в която взеха участие спечелихме с 4:1 двубоя си с Буйна Баня и записа­хме поре­дица от 6 победи благодаре­ние на тези трнасфе­ри.“ – отно­во споделя Швека.

Двамата братя за­познали ни с началото на истори­ята на ФК „ Стрела“ в края ни споделиха, че много биха искали сегаш­ната младеж да има техния ентусиазъм и да се отдава на футбола със същата страст, както те преди 50 години, и пожелаха на днешния от­бор на „Стрела“ да направи най-важното, един приятел­ски колектив, който да ниже победи в новата „Четвърта лига“, в която ще участва от новия сезон.

А иначе кметът на община Сатовча, кметът на с. Вълко­сел, Мехмед Даутев, както и сегашното ръководство на ФК „ Стрела“ се бяха поста­рали ветераните да прекарат един хубав юбилей, който се превърна в празник за тях, проведен в бар „Таки“ с. Въл­косел, където ветераните се почерпиха и споделиха едно печено агънце. Да им е чес­тит юбилея и дано се срещ­нем с тях и на 100-годишни­ната. Само „Стрела“!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене