ПИБ изплати 10 000 евро и 1 600 лева обезщетение на неврокопчанина Ангел Главчев, „изгорял“ при банковия обир през 2009 г.

10 000 евро и 1600 лева съдебни разходи  изплати Първа инвестиционна банка на гоцеделчевския бизнесмен Атанас Главчев като обещетение за неопазените му пари в нает от фирмата му сейф във въпросната банка, който при обира на 15 юли 2009 година бе разбит и опразнен от крадците заедно с още 131 сейфа.

Бизнесменът Атанас Главчев в очите на своите съграждани стана герой заради успешния развой на делото, с което успя да осъди банката.

Парите са изплатени на Главчев от ПИБ ведно с лихвите, след като и Окръжния съд в Благоевград потвърди решението на Районния съд в Гоце Делчев след водените дела от бизнесмена.

Преди дни пред ИНФОМРЕЖА Главчев съвсем добросъвестно потвърди, че е получил обезщетението. Той бе и единственият, който преди осем години призна пред медиите, че е сред обраните собственици на 131 сейфа.

Атанас Главчев е вторият клиент на ПИБ, който осъди банката след големия обир през 2009 г. Своите обезщетения за обрания му сейф получи и председателят на КТ „Подкрепа“ Андрей Андреев.

Благоевградският окръжен съд наскоро потвърди решението на гоцеделчевските магистрати от март тази година, като уважи претенцията на фирмата на Атанас Главчев, изгубила крупната сума при обира на трезора прези 7 години.

Тогава банда от трима крадци задигна от сейфовете на клона на ПИБ в Гоце Делчев около 166 000 евро, 90 000 лева и два килограма златни накити, собственост на различни фирми и граждани, наематели на касети.

Големият обир на трезора бе извършен от бандити, представили се като пловдивчани при наемането на съседно на трезора помещение за бизнес в сградата на местната потребителна кооперация.

По същото време фирмата на Атанас Главчев също е имала с банката договор за наем на сейф, в който се съхранявали служебните пари. Сумата обаче била задигната от крадците.

Мотивът на „Люмана и КО“ да заведе дело срещу Първа инвестиционна банка бе, че трезорът не е изпълнил основното си задължение – да опази имуществото на клиентите.

Съдът също прие, че клонът на ПИБ в Гоце Делчев не е осигурил неприкосновеността на сейфовете, тъй като в случая става въпрос за предварително замислен обир, а не за настъпило събитие, което банката е могла да предвиди.

Основната функция, записана в договорите с клиентите на банковия клон, е била да гарантира сигурността на съхраняваните вещи, пари и ценности от неправомерни посегателства.

Именно затова магистратите счетоха, че е налице основание за обезщетяване на дружеството „Люмана и КО“, изгубило парите си, съхранявани в сейфа.

Обирът на банковия трезор на Първа инвестиционна банка в Гоце Делчев още се помни както от обраните, така и от криминалистите, които не можаха да установят извършителите въпреки положените усилия.

Установено бе, че обирът е извършен през почивните дни, а директорът на банката, тогава Христослав Танчев, е сигнализирал за него органите на МВР три дни по-късно с оправданието, че е имало повреда в отварянето на трезора и е чакал да пристигне след почивните дни група от специалисти, която да отстрани повредата.

В хода на разследването от иззетите от разследващите записи на охранителните камери бе потвърдено, че наистина обирът е извършен през почивните дни, а при прегледа им бяха видени силуетите на мъже, които излизат от наетото помещение за офис.

Веднага бе иззета цялата документация на банковия клон в Гоце Делчев. Назначени бяха и необходимите експертизи, разпознавания и всякакъв вид процесуално-следствени действия за установяване на бандата. Но и до момента – седем години по-късно, случаят остава неразкрит, документиран само в папките на разследващите органи.

Търговци около банковия клон, от които крадците са пазарували цигари и хранителни стоки по време на краткия им престой, дадоха показания, от които стана ясно, че бандата е била от трима мъже и дори единият от тях, който сменял бравата на наетия офис, бил млад и як рус мъж, ниско подстриган и с перука.

Разпитаните свидетели по делото още тогава потвърдиха, че въпросният мъж почти през цялото време, докато другите двама „работели“ вътре, е стоял пред офиса като охрана, а също и това, че тримата се представили, че са от Пловдив и в Гоце Делчев отварят представителство на българо-американска фирма за изкупуване на каменни тикли гнайс, каквито и в момента се търгуват от стотици  работници и фирми в Гърменско и Сатовчанско.

„Най-вероятно крадците са имали предварителна и много точна информация къде точно да пробиват стената и къде се намират пълните касети в трезора. Самото разположение на наетия от тях офис бе с чупки и стълбище и бе невъзможно осъществяването на офиса без предварителна информация, за да могат с подобна точност да изчислят пробиването на стената“, твърдят все още криминалисти, разследвали банковия обир на клона на ПИБ в Гоце Делчев през 2009 г.

Те са категорични, че случаят окончателно не е приключен. Според тях подобни удари понякога могат да бъдат разкрити и след 10-15 години.

След обира директорът на клона Христослав Танчев беше уволнен.

Запознати коментираха пред ИНФОМРЕЖА, че тепърва се очакват още съдебни решения по случая от други заведени дела от потърпевши граждани и фирми.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене