В наши дни Роженският манастир е не само място, което е посещавано от стотици вярващи, но и една чудесна туристическа дестинация.

За здраве, за дълго чакана рожба, за работа и най-вече за изцерение елате и се помолете на Богородица в Рожен!

Великден – празникът на Възкресението и надеждата, ще бъде по-наситен с емоции, ако намерите начин да посетите някой манастир.

Жителите на Благоевградска област са привилегировани, защото в Югозапада се намират 3 от най-красивите и величествени български манастири – Хаджидимовския, Роженския и Рилския, които освен това са свързани с много великденски чудеса. Силата на иконите в тях е документирана в хиляди страници свидетелски показания и описания на монасите.

Роженският манастир се намира на 6 километра източно от град Мелник. Манастирът е дал името си на съседното село Рожен, община Сандански.

В 1973 година е обявен за паметник на културата с национално значение. Своеобразното му географско положение определя както ролята му на посредник в многовековното културно взаимодействие на балканските народи, така и рядката екзотична красота на заобикалящата го природа.

Интересен факт е, че манастирът практически не е пострадал по време на османското владичество на тази територия. Може би това се дължи на факта, че по това време не е имало път до манастира и е било възможно да се стигне до него само по стръмни и трудно проходими пътеки.

Като цяло историята на манастира е доста мистериозна и загадъчна. Легендата разказва, че Св. Иван Рилски – преди да се премести в пещерата над село Скрино, община Бобошево, близо до Рилската обител, е бил първо тук. Прозорците на необикновената сграда са украсени с многоцветни стъклописи, една от отличителните черти. Такъв декор е нехарактерен за България и не се среща в други манастири. Подобни украшения са били забелязвани само в къщите на заможни мелнишки търговци.

Манастирът е дом на чудотворната икона „Света Богородица Вратарница“ – Панагия, Портариса, Пазителка, Портаитиса – това са само част от имената й,  съхранявана и пазена в специален кивот в северозападния параклис „Св. Безсребърници – (св. Врачи – лечители) Козма и Дамян”. Хората са привлечени от отзивите, че светинята помага на бездетните. Всяка година на третия ден след Великден в Рожен отбелязват празника на чудотворната икона.

Според едно предание чудотворната икона е принадлежала на гръцка вдовица, която я е хвърлила в морето, за да може да я предпази от унищожение по време на преследването на иконопоклонниците при управлението на император Теофилус. Тази икона наистина не била унищожена, а плавала в продължение на години, докато стигнала вратите на Светогорския манастир Иверон, откъдето попаднала по-късно и в Роженския манастир. Има предположения, че дори е копие на прочутата икона от Иверския манастир.

Независимо кое твърдение е вярно, а дори и нито едно от тях да не е истина, всички жители на село Рожен са били свидетели на безброй чудеса, случили се на хора, които са успели да зърнат иконата – бездетни девойки са зачевали, хора, страдащи от неизлечими болести са оздравявали, нерешими проблеми са били решени.

„Бяхме на Роженския манастир с дъщеря ми, съпруга и двете внучета, от които по-малкото се роди болничко. Възхитени сме от монаха, който ни посрещна. Отслужи служба за здраве на малкия внук. Иконата на св. Богородица е наистина силна и когато с вяра се отиде до нея, тя помага много. Внучето ми от там напосле се развива отлично. Да кажем, че лошото като че ли отмина.“, това е написала Величка от Бургас в специалната книга за впечатления в манастира.

Според разказите на хора от близкото село Рожен най-много са чудесата, които стават при бездетните семейства. Заради това всяка година вечерта преди храмовия празник 8 септември много хора, търсещи изцеление, преспиват в двора на манастира. На следващия ден иконата се изнася за литийно шествие.

За здраве, за дълго чакана рожба, за работа и най-вече за изцерение се молят богомолците пред чудотворната икона. С молитва за здраве, за семейството и за  света те се изправят пред чудотворната икона на Богородица, а после палят и свещичка.

„С мъжа ми нямахме деца 6 г. Обиколихме видни лекари, стигнах и до врачки, пиех всякакви отвари, но нямах изгледи да имам дете. Две години поред с него преспивахме край иконата на Богородица в манастира и чудото стана. Сега дъщеря ни е на 10 г., живо и здраво дете. Скоро й разказахме историята. „Мамо, Богородица от Роженския манастир значи прави чудеса!“, беше първата реакция на нашата Мария“, споделя столичанката Кристина.

Нашата пророчица Ванга, освен в село Златолист, е идвала и нощувала в Роженски манастир, за да се зарежда с енергия, молейки се пред нея. Според преданието именно тя е една от четирите икони, пред които се е молила приживе. Отец Георги Минчев твърди, че Ванга поне веднъж седмично е посещавала манастира и се е молила на Портаитиса с часове.

В наши дни Роженският манастир е не само място, което е посещавано от стотици вярващи, но и една чудесна туристическа дестинация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене