По искане на читателите: Да се направи паметник на Евтим Евтимов в Петрич!

Евтим Михалушев Евтимов е български поет. Автор на текстове на много български песни от поп музиката. Роден е на 28 октомври 1933 годи­на в Петрич. През 1952 г. за­вършва Института за начал­ни учители в родния си град. Работи като учител 10 години. През 1951 г. във вестник „Пи­ринско дело“ се отпечатва първото му стихотворение. От 1953 г. сътрудничи актив­но на периодичния печат.

Работи като програмен ръ­ководител на радиото в Пе­трич през 1955 – 58 и 1960 – 62 г. Секретар е на град­ското читалище „Братя Ми­ладинови“ от 1962 до 1965 г. След това е завеждащ отдел „Поезия“ и директор на издателство „Народна младеж“ (до 1984 г). Едно­временно с това до 1975 г. е заместник-главен редактор на списа­ние „Пламък“. От 1984 до 1988 г. е главен редактор на вестник „Литера­турен фронт“. От 1989 до 1991 г. е главен редактор на списание „Ро­долюбие“. Умира на 8 юни, 2016 година в София, след тежко боле­дуване.

„Евтим Ев­тимов ще про­дължи да пише стихове и на не­бето!“, споделиха с нас граждани на Петрич. „Той заслужава по­вече, заслужава да се издигне паметник в цен­търа на града ни в негова чест, в негова па­мет!“. Това прозвучава като апел към местната управа, че действително не трябва да се забравят тези, които просла­вят града, тези, които никога няма да умрат, тези, които ви­наги ще живеят в сърцата на хората. А Евтим Евтимов е не­съмнено такъв. Човек с воля, човек, който даваше всичко от себе си в работата.

„Запад-Юг“ се свърза със семейството на известния поет, за да сподели жела­нието на жителите на град Петрич относно вдигането на паметник в центъра на гра­да. Посрещането бе топло, отговорът бе положителен. Дори хората биха помогна­ли финансово, за да се осъществи това нещо. Тук е мястото и ние от редакцион­ния екип на вестника да се обърнем към местната управа, която би трябвало на драго сърце да приеме идеята. Ние сме готови в името на бай Евтим, който много ценим и на който се възхищаваме, да предложим кръщаване на ули­ца на негово име, както и някое от училищата в гра­да.

Несъмнено Ев­тим Евтимов оста­ва една звезда над върховете, която никога няма да из­гасне. Вдъхновя­вайки се от него­вите умения, доста хора са тръгнали да ходят по пъте­ките на живота. Да, Евтим Евтимов заслужава повече и ние ще направим всичко възможно това да се случи.

Мир на праха му!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене