Топ Преса представя: Благоевградчанка просперира в община Враца

Веселин СТАМЕНОВ

Мария Попова е ро­дена в Благоевгра. Средното си образование получава в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Благоевград с про­фил „История с английски език”. През 2007 г. завършва „Право“ в Югозападния уни­верситет – гр. Благоевград. През 2011 г. година е вписана в Регистър на медиаторите в Р. България към Министер­ство на правосъдието като правоспособен медиатор. Семейна е с едно дете. В момента заема длъжност­та зам.кмет „Устройство на територията, строителство и обществени поръчки” в Община Враца.

– Госпожо Попова, Как се адаптирахте Вие и семейството Ви в новия град, след като ста­нахте зам.-кмет на гр. Враца?

– Преди да поема този пост със семейството ми живеехме и се развивахме в Столицата в продължение на осем години. Тук, във Враца се адаптирахме се бързо, благодарение на хо­рата, които ни приеха гостопри­емно, за което съм благодарна. Моята дъщеря има много нови при­ятели и се чувства прекрас­но тук – в новото си училище.

– Вече около осем месеца сте заместник кмет на община Враца. Как се развиват дей­ностите във вашите ресори? Какво заварихте, при встъпва­нето ви в длъжност? Трудно ли беше началото?

– За мен беше трудно от глед­на точка на това, че не познавах добре града. Трябваше да за­почна отначало и вложих всич­ки усилия, за да се запозная изцяло с проблемите на хората. Точно за това, моята врата е винаги отворена за тях, защото за мен са важни хората. Затова никога не спазвам работното си време и приемам, както ко­легите, така и граждани непре­танно. Опитвам се максимално да се информирам за всичко, което се случва в града. Моят ресор са видимите резултати в града. Те са на улицата, пред погледа на всички. Разбира се, има много проблеми, с които се справяме ежедневно има и такива, които остават и неотра­зени. Всичко, което правим е с цел да подобрим условията на живот във Враца.

Първоначално за­варих такива про­блеми, каквито има всеки град. Но специ­ално във Враца има­ше един по-сложен и видим проблем – проектът за Водния цикъл. Надявам се до края на тази го­дина да приключат дейностите по него в града. Разбира се, правим всичко въз­можно да осигурим средства за асфал­тиране на улици и търсим варианти за това. Успоредно с това, всеки ден се борим максимално да ограничим неве­рифицираните суми, които се очаква да загубим по част от проектите на Община Враца.

– Кажете нещо по-конкретно относно проектите за асфалти­ране на улиците?

– Конкретно за асфалтиране­то на улиците имаме възмож­ности от проекта по Водния цикъл. В момента водим пре­говори с Надзора ни какви са вариантите. Първоначално сме подбрали шест от улиците за одобрение от инженера по ФИ­ДИК. Надяваме се в скоро вре­ме да нямаме само кръпки по улиците, а цялостно асфалтира­не след Воден цикъл. Това съот­ветно ще реши много проблеми от моя ресор, включително и запрашаването, както и всички тези искове, които получаваме от граждани за нанесени щети от лошата инфраструктура в града.

– Да уточним, до края на юли се очаква проекта да приклю­чи?

– За съжаление не целия проект ще бъде финализиран. Имаме твърдото убеждение, че изпълнителите на строително – монтажните дейности ще „из­лязат от града”. Оттам нататък предстои една доста сериозна фаза на този проект, а именно да се изгради довеждащата инфраструктура до града. Това е един 33 километров водо­провод, който засяга всички известни на българското право видове собственост. Свързано с 480 имота, разположени в об­хвата на две области и четири общини, много от които са част­ни и звеното за управление на проекта за Водния цикъл се за­нимава с издирването на тези собственици, изплащане на обезщетения за преминаване и уреждане на всички вещни пра­ва относно тях.

– Това не трябваше ли да бъде направено отдавна?

 бъдат направени. Както ви ка­зах просто не е вървяла в пра­вилната посока нито комуни­кацията между всички страни, нито дейностите като цяло, как­то трябва по самия проект.

– Знае се, че един от големите проблеми на проекта е липсата на подземна кадастрална карта във Враца.

– Вече сме започнали по­стъпки за изграждането на подземен кадастър във Враца. Наистина е огромен проблем, който предизвиква и тези чести аварии и затруднения по изпъл­нението на проекта като цяло.

– След Водния цикъл, нека преминем към тролеите. Как­во ще се случва с „Тролейбусен транспорт”? Ще бъде ли проме­нено самото дружество? Какви са плановете за обществения транспорт в града?

– На този етап многократно търсим възможности да наме­рим финансиране за този маща­бен проект наречен „Интегри­ран градски транспорт”. Имаме няколко предварителни срещи, едната която е с чуждестранни инвеститори. Имаме още една идея съвместно с единия от мо­билните оператори, който също може да бъде партньор в такъв проект. Тепърва предстоят пре­говори, но ние искаме да създа­дем енергоефективен градски транспорт, без замърсяване, максимално удобен за хората, с нови тролеи. Няма никаква логика да преобразуваме това дружество или да се отказва­ме от него. Точно напротив, правим всичко възможно да го оздравим и да заработи както трябва.

– Как се развиват нещата в БКС?

– Работим нормално с ко­муналното дружество. Имаме ежемесечен график за миене на улици. Използваме и дру­гата технология, която наскоро демонстрирахме за пръскането на улици с така на­речената патица. Отделно от това, изпълнителите по Водния цикъл ежедневно ръсят улиците в града, за да се справим със запрашаване­то.

– Как се разви­ва Националната програма за енер­гийна ефективност във Враца, има ли интерес?

– Имаше кампания по пово­да, но последва затишие. По никакъв начин не мога кажа, че е последвало затишие. Ако по­седите малко пред 34 кабинет, където е екипът, които работи по програмата, ще видите как­во стълпотворение от хора е. Има все по-силен интерес към тази програма. Още повече сега се засили интересът на хората, живеещи в малките блокове, които имат възможност да по­лучат финансиране за внедря­ване на енергоефективни мер­ки в жилищните им сгради чрез Инвестиционната ни програма. Продължаваме да работим и даваме всичко от себе си.

– Има ли бъдещи проекти, които предстои да се случат в най-близко време?

– Инвестиционната програма на Община Враца, на стойност над 23 милиона е одобрена. Първоначално започваме с обектите, които са в модула „общинска и образователна ин­фраструктура”. В последствие поетапно ще започнем да ра­ботим и по другите модули към Инвестиционната програма. Ус­поредно с това вървят проекти и в образователната и социал­ната инфраструктура и услуги­те, как­то и проек­тите по Тран­сгра­нично сътруд­ничест­во.

– В края на наше­то сериозно интервю, нека ви попитам нещо по-леко. Хубави хора ли са врачани? В публич­ното пространство се създаде образ за тях на особени човеци, музовири*…

– До момента аз имам добри впечатления от врачани. Моите приятели също се чувстват из­ключително добре тук. Градът е с невероятна атмосфера. Влю­бена съм в този град! Не съм имала проблеми в отношенията си с врачани. Смятам, че както се отнесеш с един човек, той ти отвръща със същото. Относно музовирите, не съм имала ди­ректен сблъсък с местен музо­вир. В очакване съм на такъв.

_______________

*) Музовир – Човек със серт ха­рактер от Враца и региона

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене