ЮЗДП демонстрира в Благоевград специализираните си автомобили за гасене на горски пожари

Югозападно държавно предприятие демонстрира днес в Благоевград новите си 8 високо проходими специализирани автомобили за потушаване на горски пожари. Пред очите на главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ горски служители показаха новата си техника в парк Бачиново. Комисар Николов поздрави горските служители, като им изказа дължимото за минималните щети от пожари в Благоевградска област.

„Въпреки увеличената бройка на пожарите, за радост загубите в Благоевград са минимални. Малко са изгорелите гори, което се дължи на много добрата организация, която е създадена тук и светкавичната реакция на пожарникарите и горските служители“, каза още главен комисар Николов.


Специализираните автомобили на ЮЗДП са главно предназначени за скоростна реакция при сигнал за горски пожар. До 30 минути след подаване на сигнала те са в състояние да стигнат до мястото на пожара. Всеки от автомобилите разполага с резервоар за 500 литра вода, помпа и маркучи.

Инициативата за специализираната техника за борба с горските пожари е на ЮЗДП и за момента то единствено в страната разполага с такива автомобили. С днес показаните 8 общата бройка на колите за борба с пожарите в предприятието става 18.

От ЮЗДП изказаха благодарности и на МВР, от където им предоставили 10 професионални противопожарни автомобила. 6 от тях вече са ремонтирани и готови за работа.

 Статистиката сочи, че от началото на годината до момента на територията на Югозападното държавно предприятие са възникнали 80 горски пожара, които са засегнали площ от 1369 декара. От тях върху 11 декара пожарът е върхов, а на останалите 1358 е низов. За сравнение за същия период на 2015 г. на територията на ЮЗДП са възникнали 84 пожара, като засегнатата площ е 5158 декара, от които 909 декара -върхов пожар.

Прави впечатление, че броят на горските пожари в двете години е сравнително еднакъв, но засегнатата площ тази година е приблизително 4 пъти по-малка.

Причините за тази разлика са няколко:

–  На първо място, значително е подобрена организацията и координацията за потушаване на пожари, след подаване на сигнала.

–  Значително е намалено времето за реакция от получаване на сигнала до първоначалната    реакция.    За    своевременното     получаване     на    сигналите    за възникналите   пожари   в   значителна   степен  допринесе   създаването   на   единен национален  телефон   112  за   информация.   В   над  80   %   от случаите,   подадените сигнали са достоверни, което създава предподставка за бърза реакция от страна на специализираните звена за гасене на горски пожари.

–  Много добрата координация и взаимодействие между „ПБЗН“ и структурите на ЮЗДП.

–  През последната година и половина бяха направени сериозни инвестиции. Изградени са 9 противопожарни кули за наблюдение в най-рисковите териториални поделения. В скоро време ще заработи  оперативен команден  център,  който  ще събира данните от 9-те противопожарни кули и ще приема обажданията, постъпващи на телефон 112.

Ремонтирани са б професионални пожарни коли, предоставени МВР. Очаква се доставка на два булдозера, които също могат да бъдат използвани за гасене на пожари.

Предприятието разполага и с един оборудван дрон за наблюдение на горските територии и за ранно предупреждение за горски пожари. Предстои закупуване на 700 комплекта защитни облекла за служителите, участващи в гасенето на пожари.

 

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене