Проф. д-р Антони Стоилов, ЮЗУ „Неофит Рилски“: Намалихме таксите за паралелно обучение, тъй като голяма част от нашите студенти са от регионите с най-ниска работна заплата

Намалихме таксите за паралелно обучение, тъй като преобладаващата част от нашите студенти са от Западна България, а това са регионите с най-ниска работна заплата и най-висока безработица. Това каза за ‘‘Фокус’’ проф. д-р Антони Стоилов, зам.-ректор на Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград.

„Нашият регион също не е кой знае колко напред, даже официалната статистика казва, че най-ниската средна работна заплата е в Благоевградско. От тази гледна точка ние сме длъжни да държим сметка за финансовите възможности на кандидатите и на техните родители от една страна, и от друга страна все повече се акцентира в сферата на образованието на тази полифункционалност, а пък имам предвид и друго – на един работодател ще му бъде много по-икономично и с много по-големи шансове съответно да се реализира на пазара на труда, студенти, които имат 2 или 3 специалности“, добави той.

По думите му таксите са свалени драстично, като с сферата на психологията платеното обучение за 1 семестър е било 900 лв., а сега е 350 лв., политическите науки, които са били по 800 лв., сега са по 300 лв., социалните дейности от 600 лв. са станали 300 лв., правото от 1 000 лв. е станало 500 лв.; публична администрация, стопанско управление; финанси; счетоводство и контрол; маркетинг и туризъм са били по 900 лв., а сега са 250 лв. и т.н.

Проф. Стоилов обясни, че основната цел на това намаление в таксите е да се даде възможност на студентите да се обучават и по други специалности към които те проявяват интерес, защото има и студенти, които записват различни специалности, защото там са приети, а не защото това са желали.

Той добави още, че условието е студентът да не прекъсва обучението по основната специалност, по която е приет.

pirinsko.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене