Гроздето в Пиринско тази година по-малко, но по-качествено

Лозарите в общините Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич тази година ще разчитат и на гърците, за да пласират докрай гроздовата реколта.

В последните години винпромите почти не вземат от продукцията на стопаните, тъй като имат свои собствени насаждения с лозови масиви. Добивът от грозде като цяло тази година ще е по-нисък от миналата година, но за сметка на това качеството ще е високо.

Заради много дъждове тази година и високите температури болести нападнаха лозята в региона. Наложи се лозарите да пръскат много често и да увеличат разходите си. Затова сметката им ще излезе на минус, ако дадат гроздето си на цена под 60 стотинки за килограм.

Най-разпространеният сорт „Широка мелнишка лоза” преди години удари дъното и се продаваше за 35-40 стотинки за килограм. Преди две години пък многото дъждове и болестите съсипаха лозовите насаждения, загубите бяха над 50%, а на места – 80-90%.

„Винпромите и да купят някакви количества, то те не дават добра цена. Принудени сме да продаваме на дребно на хората, които пък нямат достатъчно пари да плащат скъпо. Идват и гърци да изкупуват гроздето ни”, признаха лозари от района на село Катунци.

Стопаните разчитат основно на купувачи от Кюстендил, Перник, София, Враца, които препродават количествата на двойно по-висока цена. Не липсват и клиенти, които вземат грозде за собствена употреба – да си направят вино и ракия. Те идват с леки коли, пълнят по 200-300 килограма, понякога и по половин тон.

През последните години и доста гърци идват в Югозапада, откъдето купуват големи количества грозде.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене