Жителите на село Баня отново на бунт, заради плановете на община Разлог да захрани с минерална вода ваканционен комплекс в „Бетоловото“

Ще се превърне ли Феодалът Татарски на водния цар на Разлог?

Разложкото село Баня отново на бунт, след като разбра за плановете на община Разлог да захрани с минерална вода ваканционен комплекс в м. „Бетоловото“, в района на Голфа.

Това е предвидено в Екологичната оценка към новият Общ устройствен план на Разлог, където е вписано каптиране и отвеждане на минерална вода във ваканционен комплекс „Пирин“, землището на община Разлог.

Под сурдинка се коментира, че това е проект на Феодала на Разлог-Татарски, който чрез общината и наивността на хората ще се превърне във водния цар, разпределящ минералната вода на „Бетоловото“ с една единствена цел, „а на мене“.

По този повод кметицата на селото Мария Юрганчева вече е имала разговори с кмета на Разлог инж. Красимир Герчев и е заявила категоричното мнението на жителите на Баня, че това няма да бъде допуснато.

Юрганчева е входирала в общината и официално възражение по този повод, а жители на Баня вече подготвят и подписка в защита на минералното богатство. Въпросът е обсъждан и от Консултативният съвет към кмета, в който освен хотелиери влизат и хора от бизнеса, духовната и културна сфера и съдии. Той беше създаден в началото на тази година с идеята да консултира и помага кмета при решаването на важни и неотложни въпроси, свързани с развитието на селото.

Членовете на консултативния съвет вече работят по проблема и търсят начини, включително и правни за решаване на въпроса по най- добрия начин, който да бъде в интерес на жителите и бизнеса в селото.

Силно притеснени от плановете на общината са и хотелиерите в Баня, които се опасяват, че един нов сондаж, който да захрани довеждащ водопровод до Бетоловото рязко ще намали дебита на минералната вода и тя няма да бъде достатъчна да захрани всички настоящи ползватели, а камо ли и бъдещите такива, получили разрешение за водоползване.

Те са разбрали за намеренията на общината от анонимно разпространени в обектите им ксерокопия, от които всъщност са разбрали, че е имало разглеждане на Общия устройствен план на Разлог и изготвената Екологична оценка на региона. В анонимните писма е била подчертана вписаната в Екологичната оценка мярка 1.4, която е именно за изграждане на нов водопровод извън селото за курортно селище „Пирин“.

Притеснени от това Хотелиерите също подготвят официално възражение, което ще бъде внесено в община Разлог. Те са обединени около проблема и са категорични, че ще се борят минералната вода да остане в Баня, тъй като това е единствения ресурс, който тласка селото към развитие и привлича нови инвеститори.

Без минералната вода село Баня е обречено. То ще спре да се развива и всичко постигнато до сега губи смисъл. Ние разбираме, че с тази стъпка се правят опити за съживяване на един мъртъв град, но не сме съгласни това да се прави за сметка на Баня. Непрекъснато ни се казва от общината, че няма достатъчно вода, но отказват да дадат информация колко е общия дебит, колко разрешителни са дадени и за какво количество вода, а сега изведнъж ще се тегли вода извън селото, споделиха хотелиерите.

В Баня се подготвя общоселско събрание, на което да бъде разяснено на хората какво се предвижда. Запознати коментират, че жителите са готови на гражданско неподчинение, за да спасят природното богатство на селото.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене