Кирил от Микрево се срина, когато разбра, че наследените от починалия му син 23 кошера, са отровени!

Пробите на умъртвените 23 кошера пчели в с. Микрево, община Струмяни, собственост на 70-г. Кирил Илиев, за което вестник „Струма“ писа, пристигнаха, становището на Национален диагностичен научноизследователски ветиринарномедицински институт „Проф. д-р Г. Павлов” е, че са отровени с пестициди, и по-точно „с инсектициди /препарат против пчели, оси, стършели и др. насекоми/“. Пробите бяха изпратени от ветеринарната лекарка от община Струмяни С. Лечева.

Както вестник „Струма“ писа, в края на юли семейство Миропа Гълъбова и Ангел Иванов от Микрево се оплакаха, че  пчелите на К. Илиев им упражнявали системен тормоз и дори не можели да излязат на двора, тъй като Миропа е алергична и вече се е налагало да търси спешна помощ, след  като била ухапана от пчела, докато шетала из двора. Тя бе депозирала през февруари и жалба в община Струмяни да бъдат отстранени пчелните кошери на съседите й на друго място.

Дни след като Миропа и Ангел се оплакаха, 23-те кошера на К. Илиев само за седмица измряха, той подаде жалба в полицията и започна разследване на мистериозната смърт на пчелите. В имота на ул. „Малешово“ в Микрево пристигнаха и служители от община Стумяни, за да направят констативен протокол. „По закон пчелините на Кирил Илиев са на 3 м от имота на Миропа Гълъбова. Законът не забранява да ги отглеждаш, когато си спазваш метрите, няма и ограничения, има в бройката на кошерите“, каза тогава служителката Рени Серезлиева, която беше на оглед с колежки от Техническия отдел на общината.

Синът на К. Илиев, местният учител по физика и математика Лъчезар Илиев, коментира пред репортер на вестник „Струма“: „Боли ме, защото се пусна слух от страна на другите пчелари Тодорка Стоилова и  Й. Димитров, които са собственици на съседните кошери, до нашите, че пчелите на баща ми били умъртвени вследствие на нападение на други пчели, което сега се вижда, че е пълна пародия като твърдение…

В рамките на няколко часа или най-много ден-два в цялата община се разпространи тази измислена версия. Всички пчелари, с които разговарях, повтаряха, че баща ми е виновен за случилото се. Искам да отбележа, че баща ми  в община Струмяни  може би е с най-дълъг опит като пчелар /с над 40 г./. Дори въпросните пчелари, упоменати по-горе, се учеха и продължават да се учат от него. От наблюденията ни с баща ми виждахме, че няма нападение. Пчелите направо умираха вътре в кошера, а не отвън или около отвора, което ни говореше, че най-вероятно става въпрос за външна намеса. След като 8 кошера умряха за една нощ наведнъж, подадохме сигнал в полицията. Полицаите се отзоваха веднага. Констатираха смъртта на всичките тези 23 кошера, обадиха се на дежурния прокурор, който изпрати криминалист да вземе проби за изследване. Баща ми през цялото време се молеше дано не са отровени, много тежко му беше. Но уви след близо 18-дневно чакане пробите пристигнаха от Национален диагностичен научноизследователски ветиринарномедицински институт „Проф. д-р Г. Павлов” – гр. София със становище, че пчелите са отровени с пестициди, Баща ми, като разбра се разплака, защото за него пчелата е едно от най-ценните животни на планетата. С толкова любов се грижеше за тях, а те по най-бруталния начин бяха избити. Това му беше единствената изпълнена с любов ежедневна занимавка /след като загуби брат ми, който беше едва на 30 г./.  Пчелите бяха на брат ми  и останали като спомен за него”, коментира Лъчезар Илиев.

В момента тече следствие за установяване виновника за смъртта на 23-те кошера с пчели

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене