Светли четвъртък е! Почитаме апостолите Яков и Йоан

На Светли четвъртък, в четвъртия ден на Светлата седмица след Възкресение Христово, почитаме апостолите Яков и Йоан. Двамата били рибари. Те са сред първите, които Исус избрал за свои последователи. Двамата зарязали своя рибарски занаят, за да следват Божия син.

След време Исус избрал 12 от последователите си да бъдат негови апостоли. Яков и Йоан били едни от тях. В Евангелията братята Яков и Йоан се наричат синове Зеведееви по името на техния баща Зеведей. Според евангелист Марко, Исус наричал братята Воанергес (в превод: синове на гърма), очевидно заради силния им и поривист характер.

През Светлата седмица, започваща на втория ден след Великден, се прославят светите апостоли и Света Богородица.
Тя завършва с втората пасха в неделя. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Тя се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение. Нарича се и Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома, който в началото не повярвал във Възкресението Христово.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене