Закопчаха мозъка на Балканската мафия

Дарко Шарич

Сложиха белезници и на един от най-издирваните наркотрафиканти на Балканите – Дарко Шарич. Той е задържан при съвместна операция на сръбската и черногорската полиция, съобщи държавната телевизия в Подгорица. Той бе обявен за „мозъка на мафията” на Балканите.

Акцията по залавянето е ръководена от двама министри. На правосъдието на Сърбия и на Черена гора – Никола Селакович и Душко Маркович. Специалната прокуратура в Белград потвърди за ареста и съобщи, че се очаква Шарич да бъде доведен за разпит и разпознаване. На 24-ти март наркотрафикантът се очаква да застане пред Специалния съд в Белград, когато е следващото заседание на процеса срещу неговата престъпна група. Обвинениесо е за трафик на над три тона кокаин от Латинска Америка в Европа през 2008 и 2009 година.

43-годишният Шарич бе неизвестен за обществото до 21 януари 2010 година когато властите в Белград пуснаха международна заповед за арест. Шарич бе определен тогава от сръбските разследващи органи „като основният балкански наркотрафикант“. В същото време започна и спецакцията по задържането му с кодовото наименование „Балканският боец“.

Тогава стана ясно, че Шарич притежава недвижими имоти за милиони евро в Сърбия и родната му Черна гора, припомня РТС. Три месеца преди старта на операцията „Балканският боец“ сръбската спецслужба БИА, заедно с американската служба за борба с наркотрафика ДЕА в Уругвай арестуваха двама от най-близките сътрудници на Шарич. При акцията бяха задържани и над два тона кокаин. Сръбската преса твърди, че Шарич се укрива в Латинска Америка със сменена самоличност и променена външност – благодарение на няколко пластични операции. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене