Традиционни кукерски банкети разлюляха община Симитли

Над хиляда кукери и най- малко толкова гости разлюляха община Симитли  с много веселба на традиционните си кукерски банкети.
Кметът Aпостол Апостолов направи своеобразна обиколка на общината като уважи всички празнуващи, заедно с председателя на Общински съвет Симитли Владимир Христов поздравиха кукерските групи на Полена, Крупник- квартал „Драката”, групата от „Горна махала” на Брежани и  кукерите от „Дълга махала” в Симитли.  Обиколката започна по светло и завърши в малките часове на нощта .
В  село Полена ръководителят на групата и кмет на село Полена Веселин Топузов и помощниците му подредиха дълги трапези, отрупани с гощавки. Над 250 човека събраха на площада в селото, за да похапнат вкусен курбан и да се повеселят.
Кукерската група от село Полена е първата група, която преди години направи кукерски банкет за цялото село, а не само за участниците. Затова канят всички жители на селото на своя празник и ги гощават.
След веселбата кукерите започват да се подготвят за следващата сурва, да правят големите костюми и оригиналните маски.
Тази година на фестивала „Симитлия-Древната земя на кукерите” групата на Полена спечели второ място за представяне на обредна традиция, наградата за “Най – добре маскирана мечка” , “Най – колоритни старци”и трето място за цялостно представяне на групата.
Кукери, бабугери, мечки и мечкари седнаха на обща трапеза, посрещнаха съседи и приятели за общата веселба. Организаторите от кукерската група „Драката” нагостиха всички със седем казана курбан, който бе осветен от отец Величко.
За доброто настроение на празнуващите се погрижи оркестър „Балканика” с жива музика. Първото хоро поведоха най-малките членове на кукерската група и верни приятели на кукерството. Тук заедно с кмета Апостолов бе и кметицата на село Крупник Иванка Чакалска, която също обединява кукерите в селото
Кукерските курбани в края на лятото в симитлийска община са повод за задружни събирания и обща веселба. Правят се през лятото, когато и повечето гастарбайтери са в отпуск и са си у дома. В Крупник, както и във всички други населени места в общината, кукерството е застъпено като една от най-ревностно пазените традиции. Мераклиите дават хиляди левове за костюми, с които да покажат, че традицията е жива. Всяка година все повече млади хора започват да търсят пътя до изконната традиция – бабугерството. По-възрастните дават път на младите, за да може идните поколения да бъдат захранени с магията на празника. Кукерската група на Крупник тази година на фестивала „Симитлия-Древната земя на кукерите”спечели първото място за цялостно представяне, като си я подели с 1-ви квартал, втора група от Симитли.
Горната махала в село Брежани също направи своя кукерски курбан. Няколко казана курбан приготвиха организаторите, за да почерпят за здраве стотиците, които се бяха събрали на обща трапеза.
Оркестър с жива музика не спираше да изпълнява музикалните желания на всички присъстващи и вдигаше градуса на настроението. Брежанските кукери са единствените, които правят своите костюми от горски лишеи и мъхове и с това привличат погледите на всички фестивали и празници, на които взимат участие. На кукерския фестивал „Симитлия- Древната земя на кукерите”-2016 кукерската група на село Брежани спечели първо място за най – добра маска на “бабугер”и  трето място за най – оригинален кукерски костюм. Брежанци са едни от най- игривите в община Симитли, миналата вечер, те показаха какво е да направиш най- дългото и голямо хоро. На два реда тежко македонско хоро играха бабугерите на Брежани, а събралите се около 1000 човека не спираха да се веселят.
Кукерската група от Дългата махала в симитлийския квартал „Ораново” също опъна дълги трапези за традиционния кукерски курбан, там бе и последната спирка на кмета Апостолов и на Владимир Христов. Ръководителят на групата събра кукери, бабугери, мечки и мечкари, приятели и съседи на обща трапеза. С отрупани трапези, пълни казани с вкусен курбан и жива музика от оркестър „Идоли” местните в „Дългата махала” направиха поредния кукерски курбан, който е една от най- тачените традиции в симитлийска община. С голям трибагреник дългите хора не спираха въпреки късния  час, а хората които бяха поканени- над 250 не спираха да се веселят.
На 1-ви януари кукери и страховити чудовища минават през всяка къща, за да прогонят злото и орисат с добро, за здраве и берекет, за силна година, а събраните пари се ползват само и единствено за кукерския курбан.
sim-5sim-4sim-3sim-2

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене