Художници от Италия, Полша, Украйна и България претворяват уникалното разложко хоро

От 11 часа днес пред читалището в Разлог се играе уникално „разложко хоро”. 12 художници от четири държави, към които се присъединява и студентката по изобразително изкуство от Разлог Мария Бонкова, ще представят върху дървени плоски женски и мъжки силуети в човешки ръст своята представа за разложкото хоро.

Първоначалната идея да се пресъздадат с акрилни бои фолклорни мотиви от Разложкия край се разшири и хорото се обагри с фолклорните мотиви и на света. И не само това. Фигурите поеха от силата и красотата на хората и природата на Разложкия край.

Участниците са световноизвестни имена в областта на изкуството. Проф. Марека Сак и проф. Дороти Сак са преподаватели в Академията на изобразителните изкуства в Лодз, Полша, по „Дизайн и архитектура” и „Текстил и облекло”. Олексий Ковал е от Киев, завършил е Националната Академия на Изобразителното изкуство, работи в техниката горещ емайл в монументален стенопис.

Украйна има още един представител от Киевската школа по графика – Оксана Стратячук, която създава уникален, като по чудо оцелял оазис на средновековни, занаятчийски техники: офорт, литография, всичко там мецотинто. В тази епоха на компютърните технологии все още има няколко луди хора, които съхраняват древните занаяти. Оксана Миловзорова е завършила Академия за изобразително изкуство в Урбино Италия. Работи в техниката на монументална стенопис, декоративно изкуство и живопис.

Иван Арабаджиев е преподавател в Академията на Орфей, който се присъедини към пленера Разложко хоро с радост. Той е роден в Стара Загора. Живее и твори в родния си град в областта на живописта, графиката и скулптурата. Художник на свободна практика с десетки самостоятелни изложби в България и по света. За него казват, че не рисува с ръката си , а със сърцето си.

Професорът по Живопис и цветознание в СУ „Св. Климент Охридски“, доктор на науките, ръководителят на Катедра „Изобразително изкуство“ и заместник-деканът на Факултета по начална и предучилищна педагогика Стефан Алтъков е сред авторите от България. Проф. Стефан Алтъков е роден в София. Завършва Художествената гимназия в София и Националната художествена академия при проф. Найден Петков. Има много самостоятелни изложби и участия в общи, колективни, секционни и международни изложби, пленери и проекти в България и в чужбина. Произведенията на автора се намират в НХГ, СГХГ, НХА и в много художествени галерии в страната, както и на частни сбирки в България и в чужбина – Германия, Испания, Франция, Швейцария, Австрия, Италия, Гърция, Турция, Холандия, САЩ, Япония, Сърбия и Черна гора, Босна и Херцеговина и др.

Лаура Димитрова е професор по декоративни изкуства и комбинаторика в специалност Изобразително изкуство, ФНПП, СУ „Св. Климент Охридски“ в София. През 1977 г. завършва 114 гимназия с изучаване на английски език в София, сега – Първа английска гимназия. През 1982 г. завършва НХА, специалност „Текстил и мода“ при. проф. Димитър Балев. Работи в областта на художествения текстил, живописта и рисунката. Произведения нана автора се намират в Дома на хумора и сатирата- Габрово; Общинската галерия – Лом; Общинската галерия – Вършец; ХГ – Велес, Македония; ХГ – Стара Загара; Музея на портрета в Тузла, Босна и Херцеговина, Културния център на гр. Лесковац, Сърбия; Общината и Народния университет в гр. Враня, Сърбия; в Париж както и в различни частни сбирки в страната и в чужбина.

Мариета Конова е един от най-интересните съвременни български худижници, преподавател в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Започнала е като асистент по живопис на проф. Николай Русчуклиев. В момента преподава орнаментална композиция – това са декорациите в иконите, църковната утвар, дърворезбите и в метала и фризовете в стенописа. Към пленеристите се присъедини талантливата млада художничка от Разлог Мария Бонкова, ученичка на проф. Стефан Алтъков.

„Горд съм, че Разлог привлече утвърдени имена от българското и световно изкуство, за да нарисуват разложкото хоро. Това хоро е символ на Разлог, на неговата уникална природа, жив фолклор и съвременна естетика, символ послание на приятелството и любовта и ние като организатори ще продължаваме да организираме подобни пленери, за да приобщаваме Разлог към света. На добър час на изложбата!“, сподели кметът на община Разлог Красимир Герчев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене