Невероятно, но факт! Семейство си купи къща край Симитли, която не съществува (СНИМКИ)

Особеното е, че се продава само източната й част, защото в западната живеят други собственици

Собственици на къща в с. Полена, община Симитли, направиха удар, продавайки на поляк и съпругата му имот, част от който не съществува, а за друга част нотариален акт за собственост имат съвсем различни хора, предаде struma.bg.

В основата на имотния батак са 2 скици на имота /едната в кметството на селото, а другата – в община Симитли/, 3 нотариални акта за собственост и атрактивните мерни единици на българското село, звучащи „от прасковата до първия кочан с царевица“.

В хаоса има и международен елемент – жертва стават полякът Роман Барановски и съпругата му Галина Барановска, която е от Русе. Той е от 31 г. в България, работи в мощна софийска фирма и преди 4 г. с Галина решават да се отдадат на селската идилия, купувайки си къща в Полена. Тогава и двамата изобщо не подозират в каква каша се забъркват.

На къщата попада дъщерята на Галина от първия й брак – Магдалена Станкова. Тя е на 2 етажа и към нея има двор от 488 кв.м. Особеното е, че се продава само източната част на къщата, защото в западната живеят други собственици.

Магдалена се среща с продавачките на източната част Калинка Тънова, Роза Докузова, Зорка Гининска и Добринка Георгиева, те обясняват, че тяхната част от къщата е с площ 60 кв.м и я продават заедно с целия двор „от прасковата до портата“, което в нормалните мерни единици е 488 кв.м, за общо 18 000 лв. Магдалена харесва офертата и брат й Збигнев я купува за родителите им.

По нотариалния акт за покупко-продажба, издаден на 21 юни 2012 г., 4-те жени обаче продават източната част на къщата с площ 60 кв.м, както са се разбрали, плюс половината двор, въпреки че Роман е платил за целия.

Още същия ден Барановски виждат, че по-голяма част от двора им е превзет от съседите, които са собственици на западната част на къщата, и разделителната граница на дворовете им минава през средата на стълбите, по които Роман и Галина влизат в своя хол. Затова 3 дни по-късно същата група продавачи и купувачи отново е при нотариуса, за да поправи грешката с продажбата на половината двор, и Роман получава акт за собственост и на другата половина. След което съпругата му започва да плаща данъци за целия имот по двата нотариални акта – къща от 60 кв.м плюс двор от 488 кв.м.
Съседите в къщата – Крум, Васил, Венера и Силвия Топузови, Мария Петачка и Радостина Воденичарска, обаче отказват да си преместят телената ограда и полякът тръгва по мъките с уточняване на реда, по който в България реално могат да влязат във владение на това, за което са платили. За момента това се оказва обречена кауза.

В хода на разследването си Роман и Галина се натъкват на куп документи, които ги изумяват със своята противоречивост. Оказва се, че за къщата има 3 нотариални акта за собственост, правени през 1960, 1974 г. и 1988 г., и трите са се базирали на 2 различни скици без изходящи номера, подписи и печати.
Според нотариалния акт на поляка неговата част от къщата е 60 кв.м. Западните му съседи имат акт за собственост на 32 кв.м в същата къща. Нещата биха били наред, ако общата площ на къщата е 92 кв.м. В действителност обаче тя е едва 60 кв.м, тоест или полякът я е купил цялата, или е платил за двойно по-малка площ, отколкото е посочено в акта му за собственост.

Междувременно, притеснени от любопитството на Роман по отношение точните граници на имота му, на 13 юни Крум Топузов и другите съсобственици на западната част правят договор за доброволна делба на имота по един от старите нотариални актове за собственост, когато Роман дори не е подозирал, че съществува в с. Полена, и си го поделят целия – къщата от 60 кв.м плюс двор от 434 кв.м. В този договор къщата фигурира като „калкан“, макар че калкан няма.
След като Роман Барановски прави за 4 г. пъртина до Общинската администрация в Симитли, вчера в Полена пристигна инж. Венци Методиев от Общинската администрация, който обясни, че полякът е прав в претенциите си за целия двор от 488 кв.м и за да се реши проблемът с двора без съд, съседите му трябва да се лишат от двор, като си оставят само алея от 1 метър, която да стига до входната им врата. Съседите не се съгласиха.

С другия вариант – Роман да бъде овъзмезден с квадратура от задната част на двора, той пък не се съгласи. В разпаления спор, в който се включиха десетина души от двете страни, специалистът от общината плюс възрастен мъж, представил се за адвокат на съседите, надделя съветът на Методиев двата съседски лагера да се обърнат към съда за решаване на спора, и то 2 пъти – веднъж за къщата, та да се изясни по съдебен път колко точно квадратни метра е, и кой колко притежава от нея, и втори път – за двора.

Роман Барановски отказа да повярва на прогнозата, че двете съдебни дела могат да се точат няколко години – в родината му такъв казус се решавал максимум за месец. Не по-малко отчаяна бе съпругата му, която започна сериозно да обмисля възможността да си поиска обратно парите за имота в с. Полена – заедно с подобренията, които направила за 4 г., и да си търси късмета под друг покрив: където и да е, само не в с. Полена, община Симитли.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене