ВНИМАНИЕ!!! Кучешката тения атакува!!! От 500 изследвани, 6 са дали положителни проби

Профилактични прегледи уловиха опасната зараза и постави сериозни проблеми за решаване

Това се е случило при изследване в Белово. Две огромни кучешки тении в черния дроб на ромче от Ковачево откри доцент Димитър Вучев. То веднага е изпратено за операция, тъй като размерът на паразитите е притеснително голям и крие риск за детето.

Още 5-6 случая на заразени с кучешка тения са установени в града. Заболелите са предимно възрастни хора. От направените изследвания става ясно,че хората носят заразата в себе си от години. Някои са живеели с паразита между една и две десетилетки.

Това е коварството на тази болест, коментира доктор Вучев. Когато попадне в човека, тя има скрит или латентен период, който може да протече месеци или години наред. Развива се без симптоми.

Затова, когато болестта се открие, пациентите винаги са изненадани, тъй като не са имали никакви оплаквания, обяснява лекарят.

Според доц. Вучев, 5-6 заболели от 500 прегледани не е толкова сериозна бройка.

Идеята да се направят профилактични прегледи в община Белово не е случайна. Доцент Вучев като млад лекар е работил в Сестримо и познава района и характера му. В миналото е имало развито животновъдство. То е съпроводено неминуемо с кучета. Заболяванията в този район не са спирали. Това е и причината доцентът и екипът му да дойдат от Пловдив.  Те  замислят да проведат прегледи в Ковачево и Алеко Константиново, където населението е предимно ромско и според доц. Вучев има реални предпоставки за развитие на болестта.

След откриването на болестта пациентите се изпращат за операция. Това става в случаите, когато кистата е достатъчно голяма и е на достъпно място. Когато оперативното лечение е рисково, се предприема  лечение с медикаменти.  То обаче е дълго и упорито.  При операция има вероятност след години тенията отново да се появи. Това се случвало при 1 от 5 оперирани. Паразитите са упорити животинки в човешкия организъм, поясни доцент Вучев.

Като профилактика за тази опасна болест той съветва да се реши проблемът с уличните кучета. Те са най-големите разпространители на кучешката тения. Другата превенция е личната хигиена, която хората трябва да спазват.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене