Белият амур е на мода за Никулден в Благоевград

107355-Ribarnika-3-dek-01-1Препоръчваме на трапезата за Никулден нашенци да сложат риба бял амур“. Това каза пред E79news Лидия Николова, която е управител на най-големия рибарник на юг от София, този край Благоевград.

„Опитайте, няма да съжалявате. Белият амур е сладководна риба, кръстоска между шаран и пъстърва. Има по-малко кости от шарана и я гледаме поне 3 години, за да стане за пазара“, допълни Лидия Николова.

 

Рибарникът край Благоевград се радва на купувачи не само от Югозападна България. Клиенти от цялата страна си нагласяват командировки до Пиринско или Гърция, за да натоварят навръщане шаран, бял амур и толстолобл

“Нашата риба я гледаме от хайвера докато стане за продажба. Добрата риба блести от свежест, има пъстри и изпъкнали очи. На  шарана му трябват 2 години, за да натежи 2-2,5 килиграма, същото се отнася и за толстолоба, казва още Лидия Николова. Белия амур сега го предлагаме на промоция 4,50 лева на едро и 5 лева на дребно за килограм. Шаранът е на същата цена на едро и 5,50 на дребно, а толстолоба  на едро го купуват по 2,50, а на дребно с 1 лев отгоре“, допълни управителката Николова.

 

Лидия и съпругът й Никола са концесионери на няколкото рибарници край областния център на Пиринско над 30 години вече. В дните преди Никулден бай Кольо влиза по няколко пъти на ден във водата, за да помогне за изваждането на живата риба. Негово е задължението да гони кормораните, които атакуват непрекъснато другите рибарници с подрастващите рибки.

“Доброто качество на нашата риба край Благоевград се дължи на храната, за която не правим компромиси, и която не е никак евтина, както и на чистата вода от рилската река благоевградска Бистрица”, каза накрая управителката Лидия Николова.

 

Рецепти на Лидия Николова:

 

Пълнен шаран

Като раждана и израснала на Дунав във Видинско препоръчвам пълненият шаран. След като го изпечете във фурната да го заливате накрая с кисело мляко. Това е задължително за нашия край около Никулден.

 

Бял амур на шайби

Белият амур е много вкусен и много лесен за приготвяне. Нарязвате го на шайби и го печете във фурната с малко олио, вода и сол.

 

Кюфтенца от толстолоб

От толстолоба стават вълшебни кюфтета. Накълцвате ситно обезкостената риба, оформяте кюфтетата и с мазнина и сол на вкус  ги пържите или печете.

 

Добър апетит!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене